Lukašenko apsūdz Krievijas medijus informācijas sagrozīšanā (90)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien apsūdzēja Krievijas medijus, ka tie sagrozījuši Baltkrievijas ierosinājumu Krievijai atsūtīt iznīcinātājus uz kopīgām mācībām, to uzdodot kā lūgumu pēc militāras palīdzības.

«Vakar atsevišķi Krievijas kanāli Baltkrieviju nostādīja līdzās Krimai un «ai, ai, ai, Lukašenko izbijās, paprasīja Krievijai palīdzību, aizsardzību»,» paziņoja Lukašenko. «Tā nedrīkst darīt. Kāpēc tā [informācija] ir jāpasniedz nesaprotami? Mums ir normāla situācija, redziet, ne kara, viss klusu, mierīgi. Bet ja kāds kaut ko dara Polijā vai NATO, tad mums tam ir plāns. Mums tie ir jārealizē, un es piedāvāju Krievijai - realizēsim.»

Lukašenko trešdien paziņoja, ka lūgšot Krieviju izvietot valstī 15 iznīcinātājus, tādējādi atbildot NATO reakcijai uz Ukrainas krīzi.

«Ja NATO kopā ar amerikāņiem izlēmusi pastiprināt savu gaisa spēku klātbūtni pie mūsu robežām, vai tad mums vienkārši viņos jānoraugās?» uzstājoties drošības padomes sēdē, retoriski vaicājis Lukašenko. «Ja viņi izvieto pusduci iznīcinātāju vai dažas citas lidmašīnas Lietuvā un ja viņi lido mūsu robežu tuvumā, mēs rīkosimies atbilstoši.»

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, pirms nedēļas Lietuvas Gaisa kara spēku bāzē ieradās seši ASV Gaisa spēku iznīcinātāji F-15C «Eagle», pievienojoties četriem tā paša tipa iznīcinātājiem, kas nodrošina patrulēšanu kopš gada sākuma, kad šo NATO misiju uz četriem mēnešiem pārņēma ASV. Šauļos nolaidušās arī divas lidmašīnas KC-135, kas paredzētas iznīcinātāju degvielas krājumu papildināšanai gaisā. Ar tām atlidojis iznīcinātājus apkalpojošais personāls - vairāk nekā pussimts cilvēku.

Pagājušajā nedēļā Polijas aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks paziņoja, ka kārtējās mācību fāzes laikā Laskā jāierodas 12 ASV bruņoto spēku iznīcinātājiem «F-16» un aptuveni 300 karavīriem.

Pirmdien NATO paziņoja, ka virs Polijas un Rumānijas teritorijas sāks patrulēt alianses izlūklidmašīna.

«Mēs reaģējām savaldīgi, kamēr dienvidos, Polijā, nesākās plaša mēroga manevri un Polija nelūdza šīs mācības paplašināt. Tas liek uzdot jautājumu - kāpēc?» norādīja Lukašenko. «Kāpēc tagad, kad šajā reģionā viss nav mierīgi?»

Atsaucoties uz viņam it kā pieejamo informāciju, Lukašenko paziņoja, ka naktī uz trešdienu Polijā ieradušās arī itāļu lidmašīnas.

«Mums uz to jāreaģē,» uzsvēra Baltkrievijas līderis, uzdodot saviem padotajiem saistīties ar Krievijas ģenerālštābu un lūgt nosūtīt uz Baltkrieviju 12 līdz 15 iznīcinātājus.

Šobrīd Baltkrievijā dislocēti četri krievu iznīcinātāji, taču jau iepriekš Krievija plānoja kaimiņvalstī līdz nākamajam gadam izveidot savu aviācijas bāzi.

Komentāri (90)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu