10 būtiski fakti par veselību, ko jāzina smēķētājiem (46)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Speciālisti konstatējuši, ka smēķēšana kā kaitīgs ieradums ir nopietns un bīstams riska faktors hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS) attīstībā. HOPS plaušu izpausme ir neatgriezeniska un progresējoša gaisa plūsmas samazināšanās, ko pavada iekaisuma process, kas rodas kā reakcija uz tabakas dūmos esošo kairinošo daļiņu un gāzu iedarbību. Lielākā daļa kaitīgā ieraduma cienītāju neapzinās smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz veselību.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, HOPS kā mirstības cēlonis ieņem 4. vietu pasaulē vecuma grupā pēc 45 gadiem un ir vienīgā slimība, no kuras turpina pieaugt mirstība. Tomēr, laikus rūpējoties par savu veselību, HOPS ir slimība, ko var novērst un ārstēt.

Slimībai raksturīgs iekaisums, ko izraisa kairinošas daļiņas un gāzes, plaušu un elpošanas ceļu bojājums. Viena no HOPS īpatnībām ir nepārtraukta plaušu funkcijas traucējumu progresēšana. Ir zināms, ka simptomi pacientam sāk izpausties tikai vēlākajās slimības stadijās. Slimības agrīnās stadijas norit nemanāmi, bieži vien paliek nediagnosticētas, jo pacienti neapmeklē veselības aprūpes speciālistus.

HOPS apstiprina ar vienkāršu diagnostikas metodi - spirometriju. Pārbaudot plaušu veselību ar spirometriju, ir iespējams uzzināt:

• cik daudz, cik ātri varam ieelpot un izelpot;

• kāds ir plaušu bioloģiskais vecums;

• kāds ir elpošanas sistēmas veselības stāvoklis.

EUROAPTIEKA farmaceite Jeļena Žuravļova uzsver, ka arī Latvijā, tāpat kā visā pasaulē, HOPS attīstība ir saistīta ar riska faktoriem, starp kuriem vislielākā nozīme ir smēķēšanai. HOPS attīstības risku paaugstina biežas elpošanas ceļu infekcijas un pavadošās slimības (piemēram, bronhiālā astma vai tuberkuloze). Tāpēc būtiska nozīme ir izmeklējumam - spirometrijai. Šī metode pacientiem ar pirmajām HOPS pazīmēm ļauj uzsākt laikus piemērotu ārstēšanu. Farmaceite aicina 15. martā apmeklēt «Veselības dienu» Rēzeknes 3. vidusskolas telpās, 18.novembra ielā 33, no pulksten 14.00 līdz 17.30. Visiem interesentiem būs iespēja bez maksas veikt spirometrijas testu un apzināties savu plaušu veselības stāvokli, kā arī saņemt pulmonologu konsultācijas. Būs informācija par smēķēšanas kaitīgumu, iespēja saņemt farmaceita konsultācijas smēķēšanas atmešanas nolūkos. Aicinām ģimenes ar bērniem piedalīties zīmēšanas konkursā «Esi vesels!». Demonstrēsim jaunajai paaudzei, ka profilakse ir vērtīgāka par ārstēšanu.

Tā kā HOPS pacientu veselības stāvokli pasliktina ilgstoši samazināts skābekļa daudzums asinīs un aizkavēta ogļskābās gāzes izdalīšanās, HOPS ietekmē rodas stāvokļi, kas veicina sirds paplašināšanos un spiediena paaugstināšanos plaušu artērijā - šos simptomus raksturo ar terminu «plaušu sirds», kas rada asinsrites mazspēju. Farmaceite norāda, ka «Veselības dienas» laikā būs iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un saņemt ārstu konsultācijas par attiecīgajiem asinsspiediena rādītājiem.

Protams, vēl viens būtisks riska faktors, kas veicina elpošanas traucējumu pastiprināšanos, ir baktēriju klātbūtne plaušās, kura izraisa atkārtotas plaušu infekcijas un veicina slimības uzliesmojumus, bet tas jāārstē slimnīcā. Farmaceite uzsver, ka pasākuma gaitā speciālisti aicinās sabiedrību apmeklēt ārstējošo ārstu.

10 būtiski fakti par HOPS

1. HOPS ir dzīvībai bīstama plaušu slimība, kas traucē normālu elpošanu - HOPS ir kas daudz nopietnāks par «smēķētāja klepu».

2. HOPS attīstās lēni un to bieži diagnosticē cilvēkiem, kas vecāki par 40 gadiem.

3. HOPS raksturīgākie simptomi ir elpas trūkums, patoloģiska krēpu veidošanās un hronisks klepus.

4. Galvenais HOPS cēlonis ir tabakas dūmi.

5. Šodien slimība gandrīz vienādi skar gan vīriešus, gan sievietes.

6. HOPS nav ārstējama, taču pareiza ārstēšana var palēnināt slimības attīstību.

7. Profilakses pasākumi var palīdzēt kontrolēt HOPS, apzināties simptomus un uzlabotu dzīves kvalitāti cilvēkiem ar šo saslimšanu.

8. Ir zināms, ka gandrīz 90% HOPS nāves gadījumu konstatēti valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem.

9. Tiek prognozēts, ka ap 2020. gadu saslimstība ar HOPS ieņems 5. vietu, apsteidzot visas elpceļu slimības.

10. Aplēses liecina, ka ap 2030. gadu HOPS kļūs par trešo vadošo nāves cēloni visā pasaulē.

Avoti: Pasaules Veselības organizācija; Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC)

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu