Putekšņu prognoze nedēļas nogalei alerģiskiem cilvēkiem (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Pamatojoties uz meteoroloģisko prognozi, nedēļas nogalē ievērojami samazināsies putekšņu daudzums gaisā, tomēr alkšņa koncentrācija paliks vidējās - augstās robežās, savukārt lazdas putekšņu koncentrācija samazināsies līdz vidējās koncentrācijas robežām, informē Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes speciālisti, kuri ziedēšanas prognozes katru nedēļu nosaka ar īpašās iekārtas palīdzību. Iknedēļas ziedēšanas prognozes var lasīt interneta vietnē www.zied.lv.

Augsta putekšņu koncentrācija ir iespējama dienās bez nokrišņiem. Sakarā ar putekšņu pārnesi no dienvidaustrumiem, ir pieļaujama ļoti zema bērza putekšņu koncentrācija. Dienās ar palielinātu gaisa mitrumu gaisā būs sastopamas Cladosporium sporas.

Alerģisko slimību izmeklēšanas un ārstēšanas centra alergoloģe Signe Puriņa: «Cladosporium ir sēnīte, kas tiek «pacelta» gaisā pēc sniega nokušanas, tā atrodas trūdošos augos, lapās, kas bijušas mitrumā vai zem sniega. Tā var izraisīt alerģiskas reakcijas, taču retāk kā putekšņi.»

Alerģija ir spēcīga cilvēka imūnsistēmas atbilde uz noteiktām vielām - alergēniem, piemēram, ziedputekšņiem, mājas putekļu ērcītēm, pelējumiem vai dzīvnieku blaugznām, kuras parasti nerada nekādas problēmas vairumam cilvēku, jo viņi tās panes.

Alergēnu imūnterapija ir vienīgā alerģijas ārstēšanas metode, kuras mērķis nav simptomu mazināšana, bet atbrīvošanās no cēloņa.

«Alergēnu imūnterapijas galvenā priekšrocība salīdzinājumā ar pretalerģijas medikamentiem ir tā, ka jau pat pirmajā ārstēšanas gadā samazinās alerģijas izpausmes un nepieciešamība lietot pretalerģijas medikamentus – vietējos glikokortikoīdus, antihistamīna medikamentus utt. Pretalerģijas zāles ātri un sekmīgi likvidē alerģijas simptomus, taču, ja tās nelieto, simptomi atkal parādās. Savukārt alergēnu specifiskā imūnterapija ir vienīgais ārstēšanas veids, kas iedarbojas uz alerģijas rašanās cēloņiem. Imūnterapija neļauj rasties arī citām alerģijām vai alerģiskajam rinītam attīstīties par bronhiālo astmu,» informē S. Puriņa.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu