Notiks simfoniskās mūzikas koncerts «Jaunie diriģenti» (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 22. martā plkst. 16.00 Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks simfoniskās mūzikas koncerts «Jaunie diriģenti». Šajā koncertā kopā ar JVLMA simfonisko orķestri uzstāsies lieliski jaunie mūziķi - solisti Edgars Vaivods un Elvijs Endelis, daudzsološo diriģentu Krišjāņa Kārkliņa un Gunta Kuzmas vadībā, «Apollo» informēja Jana Lāce. 

Koncertprogrammā iekļauti četri ļoti atšķirīgi skaņdarbi. Piedāvātās mūzikas daiļums raksturojams ar emocionalitāti, azartiskumu un melodisku skaistumu. Vienā flangā romantisms – Franča Šūberta tik skaistā un tik traģiskā «Nepabeigtā simfonija» un Mihaila Gļinkas poētiskais, lidojošais «Valsis fantāzija». Otrā – košā un efektīgā Igora Stravinska svīta no baleta «Ugunsputns» un pavisam vēl nepazīstams darbs, līdz ar to koncerta lielākā intriga – vācu jaunās paaudzes komponista Derika Listemaņa koncertfantāzija «Insignium» orķestrim un diviem solistiem – sitaminstrumentālistiem. Abiem jaunajiem diriģentiem šī programma reizē ir arī bakalaura studiju noslēguma eksāmens.

Koncertā, kurā galvenā loma atvelēta jaunajiem, topošajiem māksliniekiem, būs iespēja baudīt jaunības entuziasmu un radošā gara dzirksti, ko varēs just, kad JVLMA simfoniskais orķestris atradīs kopīgu valodu ar diviem talantīgiem diriģēšanas studentiem un saspēlēsies ar diviem jauniem solistiem. Jāatzīmē, ka JVLMA simfoniskais orķestris izpildījuma kvalitātes un muzikālā izteiksmīguma ziņā ieņem stabilu vietu citu Latvijas simfonisko orķestru vidū. Tas spilgti pieteicis sevi kā profesionāls kolektīvs, kas tā mākslinieciskā vadītāja Andra Vecumnieka vadībā un sadarbībā ar spožiem pašmāju un ārvalstu diriģentiem ik gadu īsteno vairākas mākslinieciski augstvērtīgas un profesionāli atskaņotas koncertprogrammas.

Diriģents Guntis Kuzma absolvējis Latvijas Mūzikas akadēmijas klarnetes klasi pie profesora Sigurda Circeņa un papildinājis zināšanas daudz un dažādās meistarklasēs pie pasaules labākajiem klarnetistiem. G. Kuzma mācījies arī Stokholmas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, ir daudzu prestižu klarnetes spēles konkursu laureāts. Kopš 2008. gada LNSO klarnešu grupas koncertmeistars, kā arī Simfonietta Rīga pirmā klarnete. Šogad G. Kuzma absolvēs Latvijas Mūzikas akadēmijas bakalaura programmas simfoniskā orķestra diriģēšanas klasi pie Mārtiņa Ozoliņa.

Diriģents Krišjānis Kārkliņš absolvējis Latvijas Mūzikas akadēmijas kordiriģēšanas klasi pie docētāja Andra Veismaņa. Savu izglītību K. Kārkliņš papildinājis, stažējoties Pēterburgas konservatorijā pie prof. Aleksandra Aleksejeva un ERASMUS studijās Igaunijas Mūzikas akadēmijā pie prof. Paula Megi. Šogad K. Kārkliņš absolvēs Latvijas Mūzikas akadēmijas bakalaura programmas simfoniskā orķestra diriģēšanas klasi pie Andra Vecumnieka.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu