EM: Šogad darbavietu skaita pieaugums kļūs lēnāks (21)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs/LETA

2014.gadā situācija darba tirgū turpinās uzlaboties, kas arī noteiks turpmāku darbavietu pieaugumu, tomēr tas, visdrīzāk, kļūs lēnāks, jo izaugsme galvenokārt balstīsies uz produktivitātes pieaugumu, biznesa portālam «Nozare.lv» prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Ekonomikas attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vadītājs Normunds Ozols.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes sniegto informāciju kopējais darbavietu skaits 2013.gada beigās, salīdzinot ar 2012.gada pēdējo ceturksni, ir palielinājies par 16 500 jeb 1,9%.

Ozols piebilda, ka brīvo darba vietu pieauguma tempi bija straujāki nekā aizņemto darbavietu pieaugums, kas zināmā mērā norāda uz uzņēmumu aizvien pieaugošajām grūtībām aizpildīt vakances.

«Darbavietu pieaugumu galvenokārt noteica darbaspēka pieprasījuma palielināšanās privātajā sektorā. Aizņemto darbavietu skaits privātajā sektorā 2013.gada pēdējā ceturkšņa beigās palielinājās par 2,8% jeb 15 400, salīdzinot ar 2012.gada atbilstošo periodu. Vienlaikus sabiedriskajā sektorā aizņemto darbavietu skaits pieaudzis vien par 0,3%,» secina EM eksperts.

Starp tautsaimniecības nozarēm būtiskākais darbavietu pieaugums gada griezumā bija būvniecības nozarē, veselības un sociālās aprūpes nozarē, mākslas, izklaides un atpūtas nozarē, kā arī transporta nozarē.

«Darbavietu pieaugums pamatā ir bijis augstākās un vidējās kvalifikācijas profesiju grupās. Gada griezumā augstākās kvalifikācijas profesiju grupā aizņemto darbavietu skaits ir pieaudzis par 13 500, vidējās kvalifikācijas profesiju grupā - par 1700, bet vienkāršo profesiju grupā par 1200. Sagaidāms, ka līdzīgas tendences būs vērojamas arī turpmāk, mainoties tautsaimniecības struktūrai par labu zināšanu ietilpīgākiem preču un pakalpojumu segmentiem, arvien lielāks pieprasījums būs pēc augstākas kvalifikācijas speciālistiem,» uzsvēra Ozols.

Jau ziņots, ka aizņemto darbvietu skaits Latvijā pagājušā gada beigās bija 862 000. Salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pirms gada, tas ir palielinājies par 16 300 jeb 1,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Decembra beigās privātajā sektorā bija par 15 400 jeb 2,8% vairāk aizņemto darbvietu nekā pirms gada, sasniedzot 575 400. Sabiedriskajā sektorā aizņemto darbvietu skaits palielinājās par 800 jeb 0,3%, palielinoties līdz 286 600.

Aizņemto darbvietu skaits visstraujāk palielinājās mākslas, izklaides un atpūtas nozarē - par 9,4% jeb 2200 darbvietām, būvniecības nozarē - par 6,3% jeb 3500 darbvietām, profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē - par 5,7% jeb 2000 darbvietu.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu