Noziedznieki izmanto «Malaysia Airlines» lidmašīnas pazušanu datu izkrāpšanai (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Kibernoziedznieki izmanto «Malaysia Airlines» lidmašīnas pazušanu, lai ar viltus tīmekļa vietņu starpniecību nozagtu personas datus, otrdien brīdinājusi datu drošības kompānija «Trend Micro».

«Trend Micro» aicināja interneta lietotājus būt piesardzīgiem, atverot saites uz sociālajiem medijiem, meklējot jaunākās ziņas par 8.martā pazudušo lidmašīnu.

Kompānijas apakšstruktūra «TrendLabs» atklājusi, ka apkārt cirkulē fails, kas maskēts kā video, kuru atverot kibernoziedznieki iegūst lietotāja datus, piemēram IP adreses.

«Ņemot vērā paaugstināto interesi par pazudušo reisu, tas bija tikai laika jautājums, kamēr kibernoziedznieki izmantos to savā labā,» norādīja viens no «TrendLabs» ekspertiem.

Kibernoziedznieki uzdarbojas arī sociālajā tīklā «Facebook», aicinot lietotājus atvērt lapu, kurā it kā publiskota jaunākā informācija par pazudušo lidmašīnu, proti, ka lidaparāts ir atrasts.

Uzklikšķinot uz saites, atveras lapa, kurā tiek piedāvāts noskatīties video. Tālākās darbības noved pie video tālākas izplatīšanas un liek lietotājam norādīt savu vecumu, aizpildot testu.

«Trend Micro» norādīja, ka kibernoziedznieki arī agrāk izmantojuši traģēdijas, lai izkrāptu datus, piemēram, taifūnu «Haiyan» Filipīnās pagājušajā gadā un Bostonas maratona teroraktu.

Jau ziņots, ka aviokompānijas «Malaysia Airlines» lidmašīna «Boeing 777-200» pazuda 8.martā ceļā no Kualalumpuras uz Pekinu. Tajā atradās 239 cilvēki.

Sakari ar lidaparātu pārtrūka brīdī, kad tā atradās netālu no Malaizijas un Vjetnamas gaisa telpu robežas, un tas notika aptuveni stundu pēc lidmašīnas izlidošanas no Kualalumpuras uz Pekinu. Lidmašīna tobrīd atradās aptuveni pusceļā starp Malaizijas dienvidu pilsētu Kota Baharu un Vjetnamas dienvidu punktu, lidojot vairāk nekā desmit kilometru augstumā.

No lidmašīnas netika saņemti signāli par tehniskām ķibelēm, neatbilstošiem laikapsākļiem vai citām grūtībām.

Malaizijas premjerministrs Nadžibs Razaks sestdien paziņoja, ka lidmašīnā kāds apzināti atslēdzis saziņas iekārtas un mainījis tās kursu.

Lidmašīnas meklēšana norit jau 11.dienu un aptver 7,7 miljonus kvadrātkilometru.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu