Kas jāņem vērā, iegādājoties lietotu auto? (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CSDD infografika

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir apkopojusi svarīgākos ieteikumus autovadītājiem, kuri gatavojas iegādāties lietotu automobili. Tā kā lietota automobiļa iegāde ir saistīta ar dažāda veida riskiem, ļoti svarīgi ir ievērot dažādus faktorus, kas ir ļoti būtiski iegādājoties lietotu auto.

Gan Latvijā, gan ārvalstīs auto ir droši iegādāties divos veidos. Pirmkārt, ir iespējams kopā ar pārdevēju doties uz CSDD, kur tiek veikta transportlīdzekļa pārbaude. Otrkārt, lietotu automobili ir iespējams iegādāties no oficiāli reģistrēta auto tirgotāja. Šajā gadījumā jābūt veiktai agregātu numuru salīdzināšanai CSDD.

CSDD neiesaka iegādāties transportlīdzekli no nepazīstamas personas, vai tādas, kuru vēlāk nevar atrast. Tāpat jāpievērš uzmanība automobiļa cenai – ja tā ir tirgum neadekvāti zema, šādu automobili nav ieteicams iegādāties.

Vēl viens būtisks aspekts ir dokumenti – jāpievērš uzmanība tajos norādītajiem datiem, kā īpašnieka vārds, automobiļa reģistrācija. Iegādājoties automobili, jāpārliecinās, vai dokumentos un automobilī ir atbilstošs VIN numurs.

CSDD e-pakalpojumos ir iespējams iegūt informāciju par Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem un to tehniskās apskates datiem. Savukārt Iekšlietu ministrijas Informācijas centrā iespējams pārbaudīt, vai auto izsludināts meklēšanā Latvijā.

Iegādājoties lietotu auto, jāpievērš uzmanība vairākiem faktoriem, piemēram, visvairāk zagto automašīnu statistikai. Var gadīties, ka pārdevējs cenšas nelegāli pārdot ārzemēs zagtu transportlīdzekli. Svarīgi pārliecināties, vai mašīnai ir divi atslēgu komplekti.

CSDD iesaka veikt vairāku auto cenu salīdzināšanu. Uzmanība jāpievērš arī pārdevējam – vai viņš nav manāmi nervozs, nemaina mobilā telefona numurus, vai arī izmanto citas valsts e-pasta adresi. Veicot apmaksu par automobili, ļoti būtiski ir veikt maksājumu ar bankas starpniecību.

Aptuveni 40% no zagtajām automašīnām ir jaunākas par 10 gadiem, bet pārējos 60% gadījumu ir zagtas automašīnas, kuras ir vecākas par 10 gadiem. Jāņem vērā, ka ļoti reti Latvijā zagtos automobiļus pārdod tepat, jo pārsvarā zagtie auto tiek vesti uz citām valstīm.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu