LTA: Pretēji ES nostājai vēlas panākt e-cigarešu tirdzniecības aizliegumu (37)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Veselības ministrija, pretēji Eiropas Savienības (ES) regulējumam, nezināmu apsvērumu dēļ cenšas panākt grozījumus likumā «Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu», kas paredz e-cigarešu tirdzniecības aizliegšanu Latvijā.

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) nesaskata nekādu pamatojumu šādai Veselības ministrijas iniciatīvai un stingri iebilst pret paredzētajām izmaiņām likumā. Likuma grozījumi Valsts sekretāru sanāksmē tiks skatīti ceturtdien, 20. Martā, portālu «Apollo» informēja LTA.

«Veselības ministrija kārtējo reizi demonstrē absolūtu neieinteresētību un nevēlēšanos iedziļināties jautājumā, bet demonstrē pieeju: «labāk aizliedzam, un miers»! Šis ir kārtējais gadījums, kad Latvija ar dažādu direktīvu normu un aizliegumu ieviešanu cītīgi skrien pa priekšu visai ES, tai pašā laikā atstājot novārtā valstiski nozīmīgu problēmu risināšanu, kaut vai piemēram «legālo» narkotiku tirdzniecības apkarošanu. Laikā, kad gan ES Parlaments, gan Padome ir viennozīmīgi noraidījuši priekšlikumu aizliegt e-cigarešu tirdzniecību un pieņēmuši detalizētu tās regulējumu, Latvijas Veselības ministrija turpina virzīt uz priekšu faktiska aizlieguma projektu. Un mēs varam tikai minēt, kā interesēs šādu aizliegumu Latvijā grib ieviest,» uzsver LTA prezidents Henriks Danusēvičs,

Pilnībā atbalstot nepieciešamību saprātīgi regulēt tabakas izstrādājumu tirdzniecību, LTA norāda, ka šādi nepamatoti aizliegumi, kas vienlaikus ir arī pilnīgā pretrunā ar ES regulējumu (jauno Tabakas direktīvu), ir negatīvs signāls citiem mūsu valsts ražotājiem un tirgotājiem, signalizējot, ka līdzīgi, līdz galam neizdiskutēti un neizsvērti aizliegumi var skart praktiski jebkuru nozari.

Kamēr daudzās citās ES dalībvalstīs e-cigarešu tirdzniecība tiek saprātīgi regulēta, Veselības ministrija rosina Latvijā e-cigarešu tirdzniecību, bet ne lietošanu, faktiski aizliegt pilnībā, jo saskaņā ar izstrādāto projektu tās drīkstēs tirgot tikai tad, ja tās ir reģistrētas kā zāles. LTA uzskata, ka tādējādi faktiski tiek pavērts ceļš nelegālajiem tirgotājiem, kas visdrīzāk tirgos nesertificētu, regulējumam nepakļautu un neatbilstošu produktu. Turklāt joprojām pastāvēs plašas iespējas iegādāties šo produktu internetā ārvalstīs, tādējādi nodokļu ieņēmumi no legālas e-cigarešu tirdzniecības valsts kasei ies secen.

LTA, atsaucoties uz pētījumiem, norāda, ka lielākais vairums e-cigarešu lietotāju ir esošie vai bijušie cigarešu smēķētāji un nav šaubu, ka e-cigarete ir viennozīmīgi ievērojami mazāk kaitīga alternatīva parastajai tabakas cigaretei.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu