Neizgulēšanās varētu būt kaitīgāka nekā uzskatīts līdz šim (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Chris DiGiamo, CC BY-NC-ND 2.0

ASV veikts jauns pētījums, kura rezultāti liecina, ka neizgulēšanās varētu būt kaitīgāka nekā uzskatīts līdz šim – tā varētu radīt patstāvīgu smadzeņu šūnu zaudēšanu, vēsta BBC.

Zinātniece Helēna Brigsa stāsta, ka zinātnieki secinājuši, ka pelēm neizgulēšanās izraisīja līdz pat 25% smadzeņu šūnu zaudēšanu. Pētījuma autori uzsver, ka laboratorijas pelēm eksperimentā tika radīti tādi paši apstākļi kā cilvēkiem, kuri strādā naktīs vai ļoti vēlu dodas gulēt.

Pēc dažu dienu neizgulēšanās (guļot 4 – 5 stundas diennaktī) peles zaudēja 25% smadzeņu šūnas, kuras zināmas kā zilā plankuma neironi. Zinātnieki paziņojuši, ka būs nepieciešama tālāka izpēte, lai noskaidrotu, vai neizgulēšanās neizraisa hronisku smadzeņu šūnu zaudēšanu.

Miega un Neirobioloģijas centra profesors Sigrīds Vīze telekompānijai «BBC» pastāstīja, ka nākamais pētījuma solis varētu būt mirušu cilvēku smadzeņu izpēte, kuri strādājuši nakts maiņās, lai noteiktu, vai viņiem ir zaudētu smadzeņu šūnu pazīmes.

Zinātnieki pieļauj, ka reiz tiks izstrādātas zāles, kas aizsargās cilvēka smadzenes pret smadzeņu šūnu zaudēšanu. Tāpat tiek atgādināts, ka eksperimentos ar pelēm iegūtie rezultāti nevar būt attiecināmi uz cilvēkiem.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu