Veterinārārsti: Nolaidība pret suņu mutes veselību ir nežēlīga (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Photosightfaces, CC BY-NC-SA 2.0

Iekaisušas smaganas un slimi zobi ir nopietns infekcijas avots suņa organismā, savukārt zobakmens noņemšana, slimo zobu izraušana, smaganu ķirurģiskie un citi ārstēšanas pasākumi, pie kā var novest nerūpēšanās par mīluļa muti, ir sarežģīti un var būt dzīvniekam traumējoši, «Apollo» informēja Kucēnu zobu tīrīšanas skolas pārstāve Ksenija Mirošņika.

Lai mudinātu suņu saimniekus pievērst lielāku uzmanību suņu mutes veselībai un sniegtu pamata zināšanas, kā to darīt, aprīlī un maijā, pateicoties Latvijas veterinārārstiem un kinologiem, tiks īstenota virkne aktivitāšu, tostarp iniciatīva Kucēnu zobu tīrīšanas skola, kas tiks atklāta šā gada 26.martā plkst.16 00 tirdzniecības centrā «Mols».

«Tas ir traģiski, ja saimnieks ignorē to, ka sunim smako mute, pietūkušas smaganas, veidojas aplikums un zobakmens. Slimi zobi ir vispārējs organisma infekcijas avots gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem, tāpēc par to kopšanu jādomā gan vieniem, gan otriem. Jāteic, ka tikai pēdējos 15 gados suņu īpašnieki pie mums tam pievērš uzmanību, jo agrāk vienkārši nebija zināšanu par suņu zobu problēmām,» stāsta Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece un uzsver, ka zobu tīrīšana ir komplicēta manipulācija, ko suņi ne īpaši labi panes, īpaši, ja nav radināti no mazotnes, tādēļ ir ļoti būtiski pirms praktiski pievērties zobu apskatei un mutes higiēnas procedūrām, konsultēties pie profesionāļiem.

Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo Dzīvnieku Veterinārārstu sekcijas vadītāja, veterinārārste Linda Jakušenoka norāda, ka rūpes par suņa zobu veselību ir tikpat svarīgas kā suņa barošana, regulāras fiziskās aktivitātes un dzīvnieka apmatojuma kopšana.

«Tāpat kā cilvēkiem, arī suņiem pēc ēšanas sāk veidoties aplikums uz zobiem, kura rezultātā smaganas ap skartajiem zobiem iekaist, pietūkst, paliek sarkanas un sāpīgas. Aplikumu rada pārtikas daļiņas, baktērijas un minerālvielas, kas ar laiku pārveidojas par zobakmeni. Neveicot regulāru suņa zobu tīrīšanu, baktērijas pamazām iekļūst mikroplaisās starp smaganām un zobu, izraisot vēl dziļāku iekaisumu. Laika gaitā šis iekaisuma process padziļinās un var pat nonākt līdz zoba saknei, novedot pie zobu izkrišanas un nopietniem smaganu iekaisumiem. Procesam turpinoties, baktērijas var nokļūt kopējā asinsritē, izraisot nopietnas infekcijas citos dzīvnieka orgānos, piemēram, sirdī,» skaidro Linda Jakušenoka.

Mutes higiēnai suns jāradina no mazotnes

Tieši pavasarī cilvēki visaktīvāk paplašina savu ģimeni, pieņemot tajā kucēnu vai jau pieaugušu suni no patversmes. Liela daļa, to darot, līdz galam neizprot rūpes, kas saistītas ar dzīvnieka uzturēšanu lieliskā formā un pie labas veselības, un viens no klupšanas akmeņiem, lai cik rūpīgs un mīlošs būtu suņa saimnieks, ir suņa zobu veselība, no kuras lielā mērā atkarīgs suņa kopējais veselības stāvoklis.

«Visus kucēnus, pat jāsaka – bez izņēmuma, iespējams iemācīt un pieradināt zobu higiēnas procedūrai, grūtāk varētu būt jau pieaugušiem suņiem. Tomēr ir vērts mēģināt, jo, ja veselības problēmas jau sākušās, sunim psiholoģiski daudz traumējošāka ir higiēnas vai medicīniska procedūra klīnikā,» uzsver labdabības fonda Save our lifes kinoloģe Jūlija Bogomolova.

Zobu veselības problēmām ir pakļauti visi suņi, neatkarīgi no lieluma un vecuma, tādēļ par zobu higiēnu ir jārūpējas jau sākot no brīža, kad nomainījušies piena zobi līdz suņa «sirmam» vecumam. Vislielākā tendence problēmu skaitam pieaugt ir tieši mazo šķirņu suņiem. Ja problēma jau ielaista, nepieciešama kompleksa ārstēšana.

Lai suņi, kas cita starpā Latvijā ir teju 30 % mājsaimniecību, līdz mūza nogalei varētu mieloties ar visu, ar ko saimnieks lutina, savukārt pašiem suņu saimniekiem būtu mazāk rūpju, tēriņu un kopā būšana būtu tīkamāka martā un aprīlī suņu saimniekiem būs pieejamas bezmaksas konsultācijas Latvijas veterinārajās klīnikās un Kucēnu zobu tīrīšanas skolas ietvaros arī bezmaksas nodarbības pie Latvijas kinologiem. Iniciatīvu atbalsta Latvijas Kinoloģiskā federācija, Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcija.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu