Baltijas baleta festivāla ietvaros notiks izstāde «Mīlestība pret neiespējamo» (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 8. līdz 30. aprīlim 19. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla ietvaros Mākslas telpā «Aspazijas 20» notiks izstāde «L’amour de l’impossible» («Mīlestība pret neiespējamo»).

Projekts tapis paralēli ar baleta «Romeo un Džuljeta» iestudēšanu maestro Načo Duato (Nacho Duato) vadībā Mihailova teātrī Sanktpēterburgā, un pirmo reizi tika atklāts vienlaicīgi ar baleta jauniestudējuma pirmizrādi 2012.gada decembrī.

«Mīlestība pret neiespējamo» - tā ir instalācija ar 38 sudraba brošām, ko radījusi Latvijas rotu dizainere Anna Fanigina. Tajās tiek izmantotas fotogrāfijas, dārgakmeņi, vintāžas stikli un veclaicīgas bižutērijas fragmentu jaunie iemiesojumi - sava veida citāti, kas rada saikni ar pagātnes estētiku. Tās ir arī 5 lielformāta melnbaltas fotogrāfijas, ko jauniestudējuma mēģinājumu procesā fotografējis Krievijas Valsts Ermitāžas fotogrāfs-mākslinieks, Jurijs Molodkovecs (Юрий Молодковец). Tās veidotas īpašā tehnikā, kur savienojas impulsīva gaisma, gara kadra ekspozīcija un spēle ar pietuvinājuma maiņu un kameras kustību.

Savā rotu kolekcijā «L’amour de l’impossible» (latv.val. - mīlestība pret neiespējamo) es turpinu pētīt brošu tēmu. Manuprāt, broša ir īpaša rota, kam ir tiesības ‘’uz ielaušanos» mūsu personīgajā telpā. Tā simbolizē spilgtu un dvēseli caurdurošu iespaidu.

Šoreiz šīs saasinātās sajūtas un vienreizējie pārdzīvojumi, ko mums dāvā balets, nepārtraukti paplašinot iespējamā robežas, rada vēlmi «piespraust tos pie sirds» un aiznest sev līdzi, saglabāt uz ilgu laiku, dalīties ar citiem un iedvesmoties neiespējamajam. «Mīlestība pret neiespējamo» ir spēks, kas ļauj nereālajam kļūt par reālo.

Anna Fanigina

Man bija jāatrisina divi uzdevumi - radīt augstvērtīgas mākslas fotogrāfijas, kurām jābūt arī pietiekami dekoratīvām, jo tām jākļūst par izsmalcinātu rotu elementu. Un, otrkārt, mērķis bija izstāstīt pasaules skumjāko mīlas stāstu ar fotogrāfiju palīdzību. Līdzdarbojoties mēģinājumu procesā, centos nofotografēt varoņus tā, lai tie pārvēršas par zīmēm un tēliem, pat par piktogrammām, kas pilnas ar dziļu jēgu.

Jurijs Molodkovecs

Izstāde ar panākumiem ir notikusi Sanktpēterburgā un Maskavā, 2013. gada novembrī brošu kolekcija tika prezentēta arī starptautiskajā mūsdienu rotu izstādē SIERAAD Amsterdamā.

Beidzot projekts tiks parādīts arī Rīgas publikai speciāli šai izstādei radītā mākslas telpā «Aspazijas 20».

19. Starptautiskais Baltijas festivāls šogad norisināsies no 7. aprīļa līdz 18. maijam. Tajā uzstāsies Polijas Dejas teātris ar uzvedumu «Četrdesmit», Dānijas Dejas teātris ar pasaules pirmizrādi «Melnais dimants», Laikmetīgās dejas kompānija «Opinion Public» ar iestudējumu «Bob`Art», Flamenko deju kompānija Jesus Carmona & Cia no Barselonas ar uzvedumu «Melnais un Baltais», pianiste Diāna Zandberga ar solokoncertu «Deja ar klavierēm», bet Galā koncertā - baleta zvaigznes no Vācijas, Ungārijas, Francijas, Krievijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas; programmā iekļauta arī Francijas mākslas filma «Karalis dejo» un izstāde «Dārgumi. Veltījums Dž. Balančinam» . Biļetes iekšpriekšpārdošanā - «Biļešu paradīzes» un «Biļešu servisa» kasēs un pasākumu norises vietās. Papildus informācija - festivāla mājas lapā www.ballet-festival.lv

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu