Jaunu biroju centru būvniecību kavē zemā nomas maksa (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai gan biroju platību tirgū ir pieprasījums un vieta jauniem biroju centru projektiem, tomēr attīstītājus tos īstenot kavē zemās nomas maksas, trešdien Baltijas nekustamo īpašumu tirgus pārskata prezentācijā sacīja nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas «Colliers International» («Colliers») vadītājs Latvijā Deniss Kairāns.

Lai gan atsevišķos A klases biroju centros nomas maksa sasniedz 15 eiro par kvadrātmetru mēnesī, tomēr lielākā daļa nomas darījumu notiek B1 klases biroju centros un līgumi tiek slēgti par astoņiem līdz desmit eiro par kvadrātmetru mēnesī.

«Vieta jauniem projektiem tirgū ir, bet attīstītājiem ir nepieciešami vismaz 11-12 eiro mēnesī par kvadrātmetru, lai varētu bankā prasīt finansējumu un realizēt projektu,» norādīja Kairāns.

Patlaban brīvi ir aptuveni 7-8% A un B klases biroju platību, jo laika posmā no 2011.gada līdz 2013.gadam jauni biroju centri praktiski netika būvēti. Biroju telpu piedāvājumu šogad palielinās jaunā Valsts ieņēmumu dienesta administratīvā ēka.

«Tāpat šogad paredzētas divu likvidējamās Lietuvas bankas «Snoras» ēku izsoles - Jāņa Daliņa ielā un Doma laukumā. Ja izsoles būs veiksmīgas un gadījumā, ja jaunie īpašnieki šīs telpas piedāvās nomas tirgū, tas varētu palielināt piedāvājumu par aptuveni 7000 kvadrātmetru,» piebilda Kairāns.

Kā viena no tendencēm 2013.gadā biroju platību segmentā, kas turpināsies arī šogad, ir daudzu lielu nomnieku nomas līgumu pagarināšana esošajās biroju ēkās. Šī tendence skārusi starptautiskas kompānijas, tostarp informāciju tehnoloģiju kompānijas.

Pašlaik biroju platību tirgus nespēj piedāvāt nomnieku vēlmēm atbilstošus jaunus projektus, jo arī nomnieki joprojām nav gatavi parakstīt ilgtermiņa, nelaužamus nomas līgumus, kas bieži ir priekšnosacījums bankas finansējuma saņemšanai, kā arī piekrist dārgākiem nomas nosacījumiem par esošā iznomātāja piedāvājumu pagarināt nomas līgumu. Bieži vien nomniekiem arī trūkst garantiju par jaunā projekta realizāciju, ievērojot nospraustos termiņus.

Tādēļ pašreiz kompānijas paplašinoties meklē risinājumus esošajās biroju ēkās vai arī nomā papildu platības esošā biroja tuvumā.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu