Pēdējo gadu laikā pieaudzis automašīnu sadursmju skaits ar meža dzīvniekiem (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes foto

Pēdējo gadu laikā palielinājies automašīnu sadursmju skaits ar meža dzīvniekiem, kā arī izmaksāto atlīdzību vidējais apmērs. Ja 2011.gadā auto īpašniekiem par sadursmi ar dzīvnieku vidēji tika atlīdzināti zaudējumi 954 eiro apmērā, tad pagājušajā gadā šī summa sasniedza jau 1221 eiro, liecina Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības «BALTA» statistika. 

Visbiežāk sadursmes notiek ar stirnām. Automašīnu sadursmes ar meža dzīvniekiem 2013.gadā visbiežāk notikušas gada aukstajos mēnešos – janvārī, oktobrī, novembrī un decembrī. Pēdējo gadu pieredze liecina, ka negadījumu skaits pēc salīdzinoši mierīga gada sākuma februārī un martā varētu pieaugt maijā.

Kā liecina pēdējo trīs gadu statistika, visbiežāk sadursmes ar dzīvniekiem notiek «Volkswagen» markas mašīnām. Kopš 2010.gada decembra «Volkswagen» markas automašīnas iekļuvušas gandrīz 300 sadursmēs. Otrajā vietā ierindojas «Toyota» markas automašīnas ar 161 sadursmi un trešajā – «Audi» ar 159 šāda veida negadījumiem.

«Diemžēl automašīnu sadursmju skaits ar dzīvniekiem ir palielinājies. Ja 2011. un 2012.gadā negadījumu skaits pārsniedza 500, tad pērn tie bija jau 660 negadījumi, bet 2014.gadā līdz marta vidum esam reģistrējuši 132 negadījumus, kas liek domāt, ka kopumā līdz gada beigām varētu būt pārsniegts arī pērnā gada negadījumu skaits,» norāda BALTA atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Savickis skaidro, ka ne visi dzīvnieki nodara lielus bojājumus auto, taču Latvijā bieži sastopamās stirnas un brieži, kuri vidēji sver 200 kilogramu, var nodarīt lielus bojājumus. Pārvietojoties ārpus apdzīvotām vietām ar atļauto ātrumu 90 kilometri stundā, šāda sadursme var būt letāla ne tikai meža dzīvniekam, bet arī autovadītājam.

Nereti sadursmes notiek ar lielākiem dzīvniekiem, piemēram, aļņiem un mežacūkām. Tās automašīnām spēj nodarīt vislielākos bojājumus, taču, par laimi, šādi negadījumi Latvijā notiek retāk.

Sadursmes ar meža dzīvniekiem kopumā pērn visbiežāk notikušas Latgalē, taču atsevišķu pilsētu ziņā izceļas Rīgas, Ventspils un Daugavpils apkārtnes. Pērn sadursmes lielākoties notikušas ar stirnām un bukiem – kopā reģistrēti teju 300 negadījumu, tiem seko sadursmes ar aļņiem un meža cūkām.

«BALTA» dati liecina, ka pērn fiksēts 660 atlīdzību pieteikums par auto sadursmi ar dzīvniekiem. Lielākā atlīdzība pērn sadursmē ar dzīvnieku sasniedza 26 220 eiro. Mašīnai saduroties ar staltbriedi, tika stipri bojāts automašīnas stikls, visa labā puse, motora pārsegs un arī jumts. Apdrošinātāji pieņēma lēmumu, ka mašīna vairs nav remontējama un to nepieciešams aizvietot.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu