Vēlas palielināt atbalstu vistrūcīgākajiem iedzīvotājiem (54)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tuvāko septiņu gadu laikā 46 miljonus eiro Eiropas Savienības (ES) un valsts budžeta finansējuma plānots ieguldīt tā saucamo pārtikas paku un cita materiālā atbalsta nodrošināšanai vistrūcīgākajiem iedzīvotājiem. Paredzēts, ka turpmāk līdz šim zināmo pārtikas palīdzības sniegšanu pilnveidos, un cilvēki saņems ne tikai pārtiku, bet arī citu atbalstu materiālā vai pakalpojumu veidā, «Apollo» uzzināja Labklājības ministrijā (LM).

Jau ziņots, ka līdzšinējo Eiropas Komisijas pārtikas palīdzības programmu no 2014.gada aizstās Eiropas atbalsta fonds vistrūcīgākajām personām. Tā finansējumu izmantos visas 28 ES dalībvalstis.

Fonda regula, kas stājās spēkā 2014.gada 12.martā, paredz, ka nākamo septiņu gadu laikā dalībvalstis varēs plašāk izvēlēties piemērotāko atbalsta veidu trūcīgiem iedzīvotājiem. Zināms, ka ES līdzekļus joprojām varēs ieguldīt pārtikas palīdzībā jeb izsniegt tā dēvētās pārtikas pakas trūcīgiem cilvēkiem un ģimenēm.

Vienlaikus paredzēta iespēja cilvēkiem nodrošināt citas pirmās nepieciešamības preces, piemēram, higiēnas preces, apģērbu, apavus u.tml. Dalībvalstu ziņā ir arī lēmuma pieņemšana par tām iedzīvotāju grupām, kurām sniegs palīdzību un uzlabos esošo situāciju.

LM rosina arī turpmāk vismaz daļu ES finansējuma paredzēt pārtikas atbalstam, un sadarbībā ar partneriem ir vērtējusi iespējas atbalstu paplašināt, lai pielāgotu ģimeņu ar bērniem vajadzībām, piemēram, sagādājot higiēnas preces.

Iepriekšminēto paredz Programmas projekts Darbības programma Eiropas atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām īstenošanai Latvijā 2014.-2020.gada plānošanas periodā, kas ceturtdien izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām, un lēmums par konkrētiem atbalsta veidiem, proti, pārtikas paku un/vai materiālu palīdzību, vai citu papildu pakalpojumu nodrošināšanu jāpieņem valdībā. Gala lēmumu par ES finansējuma piešķiršanu darbības programmas īstenošanai pieņems Eiropas Komisija.

http://www.lm.gov.lv/text/1789

Kopumā palīdzības sniegšanai ES dalībvalstīm fondā paredzēti aptuveni 3,8 miljardi eiro. ES sniegtais finansējums būs jāpapildina ar valsts budžeta līdzfinansējumu 15% apmērā. Katra dalībvalsts 2014.gadā sagatavos un Eiropas Komisijā apstiprināšanai iesniegs septiņu gadu darbības programmu fonda finansējuma izmantošanai vistrūcīgāko iedzīvotāju atbalstam.

2014.gada janvārī Latvijā trūcīgas personas statuss bija spēkā 83 273 iedzīvotājiem, no kuriem 29 011 ir bērni.

Komentāri (54)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu