Noskaidroti labākie spageti tiltu konstruēšanas meistari Baltijā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas Tehniskās universitātes Radošo industriju centrā piekto gadu pēc kārtas norisinājās spageti tiltu konstruēšanas sacensības STiKS. Pasākumā, kur dalībnieki no makaroniem un līmes veidoja pēc iespējas izturīgākas tilta konstrukcijas, šogad piedalījās 75 dalībnieku, pārstāvot 8 mācību iestādes. Dalībnieki tika iedalīti skolēnu un studentu konkurencē, informē Matīss Baumanis, Projekta «STiKS 5» vadītājs.

Sacensību dalībniekiem vien tikai 6 stundu laikā bija jāuzbūvē savs spageti tilts no «Dobeles dzirnavnieks» makaroniem, sacenšoties par stiprākās konstrukcijas autoru titulu. Tika izmantotas visdažādākās tiltu konstrukcijas un saistvielas, dalībnieki līmēšanai izmantoja visu, sākot ar karstajām līmēm, beidzot ar Loctite epoksīdlīmēm.

Izturīgākais skolēnu veidotais tilts, ko veidoja komanda «Random brokoļi» no Jelgavas Valsts ģimnāzijas, spēja izturēt veselu 52,81 kilogramu slodzi. Komandas pārstāvji atzina, ka «pasākums ir aizraujošs, nākamgad noteikti jāpiedalās vēlreiz». Attiecīgi otrās vietas ieguvēji bija «Trakie krabji 2.1» no Rīgas Amatniecības vidusskolas ar tiltu, kas spēja izturēt 34,28 kg. Savukārt trešo vietu ieguva Preiļu pamatskolas komanda «Latgales tilti» ar tiltu, kas izturēja 32,89 kg slodzi.

Studentu konkurencē konstruēšanā uz vietas, kur piedalījās 17 komandu, nepārspēta palika komanda «Ampēriņš» (dalībnieki: Aleksandrs Riguns, Anita Svilāne, Gatis Krūmiņš) ar rezultātu 158,5 kg.

Mājās gatavoto «lielo» tiltu kategorijā 1.vietu ieguva komanda RAM (dalībnieki: Artūrs Vēvers, Raivis Skrebs, Māris Puriņš) ar rezultātu 417,99 kg. Viņi izcēlās ar īpašu rūpību un profesionalitāti, pievēršot lielu uzmanību katram makaronam.

Sacensību žūrija īpaši atzīmēja trīs augstskolu (RTU, «Turība», RISEBA) studentu komandas «ZSS» ieguldīto enerģiju, piešķirot viņiem nomināciju «Labākais dizains». Komanda saņēma arī simpātiju balvu no «Dobeles dzirnavnieks».

Pēc sacensību rezultātiem varēja noslēgt arī prognožu spēli - tajā, prognozējot 412 kg kā sacensību augstāko rezultātu, visprecīzākais izrādījās Andris Barkēvičs, balvā saņemot balvas no Red Bull un Grindex. Labākie tiltu meistari ar A/S Grindeks atbalstu dosies pārstāvēt Latvijas godu arī pasaules spageti tiltu konstruēšanas čempionātā RECCS 2014, kas norisināsies Obudas Universitātē Budapeštā šī gada 30. maijā. Turēsim īkšķus par savējiem!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu