Uzveic pavasara nogurumu un stresu (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Theresa Thompson, CC BY-SA 2.0

Tuvojoties pavasarim, arvien vairāk cilvēku izjūt pavasara stresu – tā liecina aptaujas «Pretī pavasarim» dati, kas atklāj, ka pēdējā mēneša laikā tā jutušies ir 67% Latvijas iedzīvotāju. Paaugstināts nogurums (25,8%), nervozitāte, vitamīnu un saules gaismas trūkums (35%) ir tie simptomi, kas, pēc Latvijas iedzīvotāju domām, liecina par pavasara stresa iestāšanos. Mediķi pauž līdzīgu viedokli.

Interesanti, ka sievietes (43%) vairāk nekā vīrieši (24%) pēdējā mēneša laikā ir izjutušas nogurumu un vitamīnu trūkumu, tos piedēvējot pavasara stresa sindromam. Savukārt vīrieši to vairāk saista ar nervozitāti – tā aptaujā norādījuši 54% respondentu.

Mediķi apstiprina Latvijas iedzīvotāju pausto viedokli, ka, iestājoties pavasarim, organisms, pēc ziemas perioda, piedzīvo pārmaiņas, kas izpaužas ar jau iepriekš minētajiem simptomiem – nogurumu, nervozitāti, avitaminozi. Vienlaikus, tautā dēvētais pavasara stress var izpausties arī kā bezmiegs un trauksme, tāpēc ļoti būtiski, pēc mediķu teiktā, ir jāseko līdzi savam ikdienas uzturam.

«Aptaujas dati rosina uz pārdomām.Daudz jaunu un vidēja vecuma cilvēku cieš no stresa, tātad dzīves kvalitāte ir traucēta. Stress rada disharmoniju cilvēka organismā, tātad sabrūk pašaizsardzības mehānismi.kas neizbēgami rada bezmiegu, nervozitāti, neapmierinātību ar sevi un citiem, nogurumu,» skaidro ģimenes ārste Vita Rubene, piebilstot, ka jebkuras pāŗmaiņas, īpaši krasas, var radīt stresu.

Saskaņā ar aptaujas datiem, situācija reģionos neatšķiras no situācijas pilsētā – pavasara stresu kā nogurumu, vitamīnu trūkumu ir izjutuši 45% iedzīvotāju no reģioniem un 47% no pilsētām. Savukārt daļa respondentu (36%) lai arī katru nedēļu (vismaz divas reizes) piedzīvo stresa situāciju, tomēr to nesaista ar gada laiku maiņu un ar pavasara iestāšanos.

Saskaņā gan ar aptaujas datiem, gan mediķu teikto – jo vecāki paliekam, jo biežāk izjūtam avitaminozi, jeb tā saukto pavasara stresu. No visiem aptaujātajiem, simptomus, kas ir saistīti ar pavasara stresu, ir izjutuši 47% Latvijas iedzīvotāju vecuma grupā pēc 30 gadiem. Trauksme, bezmiegs, vitamīnu trūkums – to kā ikdienas sastāvdaļu izjūt 51% vecumā pēc 24 gadiem.

Neskatoties uz pārstāvēto profesiju un vecumu, saskaņā ar neirologu teikto, svarīgākie no vitamīniem, ko noteikti būtu nepieciešams uzņemt, noslēdzoties ziemas periodam un sākoties pavasarim, ir magnijs. «Uzskatu, ka magnijam ir liela loma labsajūtas uzturēšanā! Magnijs ir ļoti svarīgs mikroelements mūsu organisma šūniņu dzīvības procesos,» norāda ģimenes ārste, papildinot, ka, lai cīnītos ar stresu ir ieteicama pozitīva domāšana, svaigs gaiss, fiziskas aktivitātes, veselīgs uzturs, pietiekošs ūdens patēriņš, atteikšanās no alkohola, kā arī atrast laiku sev patīkamām nodarbēm.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu