VID aptur vērienīgu noziedzīgu grupējumu, kas nodarījis 1,7 miljonu eiro zaudējumus (73)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes darbinieki pagājušajā nedēļā apturējuši noziedzīga grupējuma darbību. Apturētā grupējuma līdz šim īstenotā izvairīšanās no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana valsts budžetam nodarījusi zaudējumus 1,7 miljonu eiro apmērā, informē VID.

5.februārī VID Finanšu policijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu par izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas. Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas «klients» savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru.

Noziedzīgā grupējuma darbības shēmā iesaistīti aptuveni 80 uzņēmumi, kuru pamatnodarbošanās ir metāllūžņu pirkšana un pārdošana.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas darbinieki 19.martā veica 28 kratīšanas Liepājā, Jelgavā, Jaunmārupē un Rīgā; tajā skaitā divu uzņēmumu juridiskajās adresēs, 16 iesaistīto personu dzīvesvietās un 10 automašīnās.

Kratīšanu laikā tika izņemta skaidra nauda 18 500 eiro apmērā, datori, uzņēmumu dokumenti, zīmogi, kodu kalkulatori un citi svarīgi lietiskie pierādījumi. Vienā no kratīšanai pakļautajām vietām atradās seifs, kuru klātesošās personas atteicās atvērt, tādēļ tā atvēršanai tika pieaicināts speciālists. Seifā atradās nauda 1500 eiro apmērā un citi ar noziedzīga nodarījuma izdarīšanu saistīti dokumenti un priekšmeti.

Kriminālprocesa ietvaros četras personas tika aizturētas un atzītas par aizdomās turētām, divām no tām Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājums, bet abām pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Trim no aizdomās turētām personām ir krimināla pagātne. Viena no apcietinājumā esošām personām ir iepriekš atzīta par aizdomās turēto kādā no VID Finanšu policijas pārvaldes lietvedībā esošiem kriminālprocesiem, kas 2012.gadā tika nodots Jelgavas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai un šobrīd kriminālprocess atrodas iztiesāšanas stadijā Jelgavas tiesā.

5.februārī uzsāktajā kriminālprocesā šobrīd turpinās sākotnējās un neatliekamās izmeklēšanas darbības.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Komentāri (73)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu