Daži svarīgi fakti par likuma projektiem psihotropo vielu aizliegšanai (45)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šobrīd Saeimas komisijās notiek debates par grozījumiem kuru mērķis ir ierobežot narkotisko un psihotropo vielu un maisījumu izplatību. Manis un kolēģu izstrādāto priekšlikumu apspriešanas gaitā es saņemu daudzus jautājumus uz kuriem vēlos sniegt izsmeļošas atbildes, lai izvairītos no tā, ka likumu projektu būtība tiek sagrozīta vai pārprasta.

Ja būs sertifikācija tad viss būs atļauts?

Nē un vēlreiz nē! Psihotropo vielu sertifikācijas mērķis NAV vielu legalizācija vai atļauja to tirdzniecībai. Nekas netiks atļauts. Narkotiskās vai psihotropās vielas nevar būt atļautas vai legālas un šī ir izstrādāto likumprojektu būtība. Lai izvairītos no pārpratumiem, iespējams rosināsim mainīt terminoloģiju un turpmāk apzīmēt šo procesu kā autorizāciju.

Šāda procedūra ir nepieciešama lai par tās pārkāpumu tirgotājus, kas pārdod psihotropās vielas («spaisus») būtu iespējams sodīt un saukt pie atbildības. Turklāt šo vielu uzrādīšanas sertifikācijas vai autorizācijas procesā ļaus atbildīgajām iestādēm ātrāk tās izņemt un aizliegt. Pēc būtības šie grozījumi ievieš jaunu principu attiecībā uz psihotropām vielām - aizliegts ir viss, kas nav atļauts.

Nav iespējams aizliegt to, kas nav zināms

Piedāvātie likumprojekti atrisina arī vēl vienu fundamentālu problēmu - ievieš sintezētās psihotropās vielas definīciju. Pašlaik šādas definīcijas nav un līdz ar to nav arī iespējas atzīt šīs vielas par kaitīgām vai bīstamām, klasificēt un, galu galā arī aizliegt (vai neizsniegt sertifikātu, neautorizēt).

Kāpēc nedarbojas esošie pagaidu aizliegumi?

Lielāko psihoaktīvo vielu daļu ir grūti atpazīt laboratorijās, bet to pārbaude un risku analīze ir nepieciešama lai kriminalizētu šo vielu apriti. Šis vielas ir viegli sintezēt, tāpēc uzreiz pēc tā, kad vienas substances tiek ieliktas aizliegto vielu sarakstā, nekavējoties tiek radītas jaunas, atvasinātas vielas, kuras nereti ir vēl bīstamākas par aizliegtajām. Rezultātā policija un likumdošana nepārtraukti cenšas tikt līdzās «spaisu» tirgotājiem un ražotajiem, taču ķīmijas zinātne un ražotāji vienmēr izrādās vismaz soli priekšā.

Atbildība būs paredzēta par visiem neatļautiem mēģinājumiem izplatīt psihotropās vielas

Grozījumi Krimināllikumā paredz noteikt sodus par sintezētas psihoaktīvas vielas vai tās saturošu izstrādājumu nelikumīgu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu un izplatīšanu, ja ar tām radīts būtisks kaitējums. Cita starpā kā sods šādā gadījumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Ja šīs darbības vainīgā neuzmanības dēļ būs izraisījušas cilvēka nāvi vai citas smagas sekas, brīvības atņemšanas sods varētu tikt piespriests uz laiku līdz četriem gadiem. Abos gadījumos – gan bez smagām, gan ar smagām sekām – vainīgajam varētu tikt atņemtas tiesības uz noteikta vai visa veida komercdarbību.

Ar grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā iecerēts noteikt, ka par sintezētas psihoaktīvas vielas vai tās saturošu izstrādājumu nelikumīgu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu un izplatīšanu uzliek naudas sodu – fiziskai personai līdz 500 eiro, juridiskai personai – no 1000 līdz 14 000 eiro, konfiscējot šīs vielas.

Vai pēc šiem grozījumiem tantiņas drīkstēs tirgot zāļu tējas?

Zāļu tēju tirdzniecību šie grozījumi nereglamentēs. Mūsu uzdevums ir izstrādāt tādu psihotropās vielas definīciju, lai tā neskartu nekaitīgas preces.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu