Apstiprina Finanšu sektora attīstības plānu 2014.-2016.gadam (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Otrdien Ministru kabineta (MK) sēdē izskatīts Finanšu sektora attīstības plāns 2014.-2016. gadam, kas ir pirmais plānošanas dokuments finanšu un kapitāla tirgus nozarei tuvākajiem trīs gadiem. Plāna mērķis ir sekmēt finanšu sektora stabilitāti, kas veicina Latvijas ekonomikas ilgtspējīgu attīstību, ņemot vērā finanšu sektora iespējas un atbildību stabilas ekonomiskas izaugsmes nodrošināšanā, portālam «Apollo» pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

«Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, kad Latvija bija saskārusies ar smagu finanšu krīzi, šis stratēģiskais dokuments paredz konservatīvu finanšu un kapitāla tirgus politiku. Plāns ietver gan pasākumus, kas orientēti uz attīstību un konkurētspējas veicināšanu, gan preventīvus pasākumus, kas vērsti uz finanšu sektora darbības sabalansēšanu. Esam panākuši vienošanos, ka arī turpmāk uzturēsim tikpat intensīvu dialogu ar nozari, kopīgi sekmīgi strādājot pie priekšlikumiem plāna papildināšanai,» skaidro finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Plāna pasākumi izriet no Finanšu sektora attīstības stratēģijas izstrādes darba grupas diskusijām, Eiropas Savienības (ES) līmeņa iniciatīvām Banku Savienības izveidē un tirgus attīstības tendencēm. Rīcības virzieni paredz pilnveidot kredītiestāžu regulatīvo vidi un veidot stabilu un atbildīgu finanšu sistēmu. Tāpat paredzēts finanšu pieejamībā sekmēt atbalsta programmas un dažādot uz attīstību vērstus alternatīvus finansējuma veidus, tajā skaitā Attīstības finanšu institūcijas ietvaros, kā arī veicināt iedzīvotāju izglītību finanšu jautājumos.

Lai nodrošinātu stabilu un drošu finanšu sektoru, kas atbalsta ekonomikas ilgtspējīgu attīstību, ir jākoncentrējas uz kvalitātes pieaugumu, tajā skaitā veicot preventīvos pasākumus. Savukārt kvantitātes dinamikai ir jāatbilst spējai nodrošināt adekvātu risku pārvaldību. Vairāki sistēmiski pasākumi arī ir paredzēti, lai samazinātu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku.

Lai turpinātu diskusijas par plāna priekšlikumiem, ņemot vērā finanšu sektora attīstību un reformas ES Banku Savienības izveidē, FM tiks izveidota darba grupa, kurā pieaicināti pārstāvji no Ministru prezidenta biroja, Tieslietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Latvijas Bankas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, kā arī eksperti no finanšu un kapitāla tirgus nozares.

FM līdz šā gada 1.septembrim iesniegs MK darba grupas izvērtētos priekšlikumus plānam, vienlaicīgi ņemot vērā to fiskālo ietekmi un ietekmi uz tautsaimniecību. Turpmāk plāns tiks ikgadēji aktualizēts.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu