F1 bijušais ārsts: Šūmahera faniem jāgatavojas ļaunākajam (37)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Kādreizējais Pirmās formulas (F1) galvenais ārsts Gerijs Hartšteins brīdinājis leģendārā autosportista Mihaela Šūmahera fanus «sagatavoties ļaunākajam scenārijam», vēsta britu laikraksts «The Independent».

Grenobles slimnīcas ārstu mēģinājumi atmodināt Šūmaheru no mākslīgās komas ilgst jau astoto nedēļu, divas nedēļas atpakaļ autosportista menedžere Sabīne Kēma skaidroja, ka Šūmahera atmodināšanas mēģinājumi turpinās un uzsvēra, ka tie tiks turpināti «cik ilgi vien nepieciešams». Viņa arī brīdināja, ka tas var izvērsties par ļoti garu un saspringtu procesu.

Hartšteins, kurš bija F1 galvenais ārsts līdz 2012.gada sezonas beigām, atzina, ka, jo ilgāk šis process ievelkas, jo mazākas kļūst iespējas, ka Šūmahers kādreiz varētu atlabt.

«Jo ilgāks laiks paiet, jo mazāk kļūst iespējams, ka Mihaels spēs no šīs traumas atkopties,» savā blogā raksta mediķis.

Bloga ierakstā viņš apbrīno Šūmahera fanus par viņu mīlestību un uzticību, ko viņi velta savam elkam. Taču tas viņā arī rada satraukumu par to, kā fani reaģēs uz sliktākajām ziņām. Viņš pauž, ka regulāras informācijas trūkums par Šūmahera veselības stāvokli, savā ziņā, paver iespēju zināmam attālināšanās procesam.

Viņš uzskata par ļoti iespējamu izskanējušās informācijas apstiprināšanos, ka Šūmahers ir ievērojami zaudējis svaru. Taču komas pacientam tas vēl neesot tik bīstami kā sirds muskuļu atrofija. Sirds muskuļi atrofijai gan ir pakļauti mazāk, nekā pārējā ķermeņa muskulatūra, taču, paejot ilgākam laikam, no atrofijas nav glābti arī tie. Tāpat atrofijai ir pakļauta arī elpošanas muskulatūra.

Ārsts uzskata, ka, tā ka Šūmahera dzīvības procesi jau kādu laiku tiek mākslīgi uzturēti, viņa elpošanas un sirds muskulatūra varētu jau daļēji būt pakļauta atrofijai. «Jo ilgāk pacients atrodas mākslīgajā komā, jo mazākas viņa iespējas izdzīvot,» ar nožēlu konstatē ārsts.

Pacientu dzīves ilgums, kuri tiek turēti pastāvīgā vai daļējā veģetatīvā stāvoklī, var būt no dažiem mēnešiem līdz pat dažiem gadiem. Tas atkarīgs no aprūpes līmeņa, kas Šūmahera gadījumā, protams, ir izcils, skaidro ārsts. Komas pacienti visbiežāk nomirst no elpošanas vai urīnceļu iekaisumiem. Ir bijuši arī ilgāki komas pacientu izdzīvošanas gadījumi, taču tie pieder pie absolūtiem izņēmumiem. Ārsts pauž, ka leģendārā autobraucēja faniem būtu jāsāk gatavoties ļaunākajam.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu