VI atmaksās līdzekļus par nepamatoti iekasētiem veselības aprūpes pakalpojumiem (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Veselības inspekcija (VI) pēc veiktajām pārbaudēm ārstniecības iestādēs, kas sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, 2013.gadā ir pieņēmusi lēmums par naudas līdzekļu atmaksu veselības aprūpes budžetā vai pacientiem 210 467 latu apmērā, vēsta VI komunikācijas nodaļā.

Pagājušajā gadā VI veica 118 ģimenes ārstu un 97 ambulatoro speciālistu sniegto veselības aprūpes pakalpojumu pārbaudes, izvērtējot iespējas iedzīvotājiem iegūt informāciju un saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

Pastiprināta uzmanība tika pievērsta arī portālā «latvija.lv» publicētajai informācijai par bērniem sniegtajiem zobārstniecības pakalpojumiem, ko apmaksā valsts.

2013.gadā lielākā daļa – 171 567 lati atgriezti veselības aprūpes budžetā par nepamatotu veselības aprūpes pakalpojumu uzskaiti. Visbiežāk pārkāpumi ir saistīti ar uzrādīto pakalpojumu neatbilstību faktiski veiktajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas izpaužas pierakstījumos vai neatbilstošu manipulāciju uzrādīšanā.

Pēdējo gadu pieredze liecina par nepietiekamu informācijas apmaiņu un komunikāciju ārstniecības iestāžu un pacientu vidū. Jāsecina, ka ārsti dažkārt neizprot normatīvo dokumentu prasības, bet pacientiem nav pieejama nepieciešamā informācija.

Veicot pārbaudes, ir novērota likumsakarība, ka praksēs, kurās ir maz informācijas pacientiem vai pacientiem sniegtā informācija ir maldinoša, biežāk nākas konstatēt pārkāpumus saistībā ar valsts budžeta līdzekļu saņemšanu – tiek pārkāpti īslaicīgo pacientu pieņemšanas nosacījumi, nepamatoti uzskaitītas profilaktiskās apskates un neizsniegti maksājumu dokumenti, kā arī citas problēmas.

Savukārt vairākās slimnīcās par stacionārā ievietotu pacientu valsts apmaksai nepamatoti tiek uzrādīti ambulatorie pakalpojumi, kaut gan pacientam, kurš 24 stundas diennaktī atrodas ārsta uzraudzībā slimnīcā, visi nepieciešamie veselības aprūpes pakalpojumi jānodrošina stacionāra ietvaros.

Tāpat konstatētas dažādas darba organizācijas nepilnības – neatbilstoši noformēti finanšu dokumenti, ārstniecības personām nav sertifikāti, kā arī veikti nepilnīgi ieraksti medicīniskajā dokumentācijā. Jāatzīmē, ka medicīniskās dokumentācijas korekta aizpildīšana ir veicama pašu ārstniecības personu interesēs, jo tā ir viens no galvenajiem pierādījums ārsta darbam, kas jo aktuāli būs Ārstniecības riska fonda darbības ietvaros.

Veiktajās pārbaudēs apstiprinājās, ka no pacientiem nepamatoti iekasēti maksājumi 538 latu apmērā.

Papildus tika saņemti 16 iesniegumi par portālā «www.latvija.lv» uzrādītiem pakalpojumiem, kas faktiski nav veikti. Vairākos gadījumos iestādes apmaksai no valsts budžeta bija uzrādījušas neveiktus zobārsta vai zobu higiēnista pakalpojumus.

Plašāku informāciju par ārstniecības iestādēm un personām, kuru darbībā ir konstatētas neatbilstības ārstniecības iestāžu pakalpojumu uzskaitē un līgumu nosacījumu ievērošanā, ir iespējams apskatīt VI mājaslapā www.vi.gov.lv.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu