Saules sistēma varētu būt lielāka nekā uzskatīts iepriekš (34)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: zen, CC BY-NC-SA 2.0

Astronomi guvuši apstiprinājumu tam, ka Saules sistēma patiesībā varētu būt krietni lielāka nekā iepriekš uzskatīts. Tas atklāts, pateicoties aptuveni 450 kilometrus lielam objektam, kurš pārvietojas pa noteiktu orbītu apkārt Saulei, raksta «The Guardian». 

Šis planētai līdzīgais veidojums atrasts 12 miljardu kilometru attālumā no Saules – šāds attālums ir 80 reizes lielāks nekā no Zemes līdz Saulei.

Atklātā veidojuma izmēri to ierindo pundurplanētu kategorijā, līdzīgi kā Plutonu. Zinātnieki uzskata, ka jaunā pundurplanēta apstiprina Orta mākoņa eksistenci, kas līdz šim tika apšaubīta. Šis apgabals atrodas aiz Neptūna orbītas, kas atrodas 4,5 miljardus kilometru attālumā no Saules, kas līdz šim tika uzskatīta par attālāko Saules sistēmas vietu.

Jauno pundurplanētu zinātnieki nodēvējuši par «2012 VPI113». Zinātnes žurnāls «Science» vēsta, ka astrologi šo pundurplanētu nodēvējuši par godu ASV viceprezidentam Džo Baidenam, planētu saīsināti saucot par «VP». Tāpat planēta zinātnieku aprindās tiek saukta arī par «Baidenu».

Šis atklājums liecina, ka patiesībā Saules sistēma ir krietni lielāka un zinātniekiem ir radies jautājums, vai Saules sistēmā nav vēl kāda lielāka izmēra planēta.

Astronomi jauno pundurplanētu atklāja 2012.gadā, izmantojot ASV Nacionālās Optiskās astronomijas observatorijas teleskopu Čīlē. Izpētīts, ka šis objekts kustās līdzīgi kā citas planētas pa noteiktu orbītu. Aprēķināts, ka pundurplanētas orbīta Saulei pietuvojas 12 miljardu kilometru attālumā, taču tālākais orbītas punkts varētu būt pat 60 miljardu kilometru attālumā.

Planētu zinātnieki atzinuši, ka veicot šo atklājumu ir iegūts apstiprinājums Orta mākoņa eksistencei, kas liecina par to, ka Saules sistēma patiesībā ir krieni lielāka, nekā uzskatīts līdz šim.

Šis atklājums, kā arī marta sākumā NASA izplatītais paziņojums par «Planētas X» iespējamu esamību Saules Sistēmā radījis jaunas versijas, ka Saules sistēmā varētu būt vēl vismaz viena liela planēta, kura riņķo ap sauli. Taču dēl Saturna iespaidīgajiem izmēriem, ļoti iespējams, šo planētu nav iespējams pamanīt.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu