Kādus uztura bagātinātājus izvēlēties pēc 50 (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Nav noslēpums, ka, ritot gadiem, cilvēka organisms vairs nav tik spēcīgs, kā agrāk un, lai uzturētu sevi labā formā, var nākties lietot arī papildus vitamīnus vai citus preparātus, kas apgādātu organismu ar nepieciešamo uzturvielu klāstu. Taču – kā labāk orientēties plašajā uztura bagātinātāju klāstā?

Lai gan regulāra uzmanība savai ēdienkartei jāpievērš cilvēkiem visās vecuma grupās, par to īpaši jāpiedomā tiem, kas jau pārkāpuši 50 gadu slieksni. Nav noslēpums, ka šajā vecuma grupā cilvēka organisms kļūst uzņēmīgāks pret dažādām slimībām un infekcijām. Tāpēc īpaši svarīgi, lai uzturā tiktu iekļauti vitamīniem un uzturvielām bagāti produkti. Taču, ja organismam ar ēdienreizēs uzņemto pārtiku nepietiek, iespējams, ir vērts padomāt arī par atbilstošu uztura bagātinātāju lietošanu. Par to, kādus uztura bagātinātājus vislabāk izvēlēties un kas būtu jāņem vērā tos iegādājoties, konsultē «A Aptieku» tīkla farmaceite Iveta Lapiņa - Beroza.

Kādus uztura bagātinātājus būtu īpaši ieteicams uzturā lietot cilvēkiem, kas jau sasnieguši 50 gadu slieksni?

D3 vitamīns kopā ar kalciju nodrošinās stiprus kaulus un palīdzēs attālināt osteoporozes attīstību. Turklāt, ir novērots, ka D3 vitamīna lietošana samazina onkoloģiskās saslimšanas, tai skaitā samazina zarnu vēža attīstības risku, jo šis ir otrs biežākais vēža veids, ko atrod sievietēm.

Brīvie radikāļi, ir aktīvi un agresīvi aģenti, kas nodrošina organisma normālu funkcionēšanu, bet, ja to daudzums organismā ir pārāk liels, tad tiek bojātas veselās organisma šūnas, kas rezultējas ar organisma pastiprinātu novecošanos un pat vēža attīstību. Apkārtējās vides gan fizikālie faktori (tas būtu – UV starojums, rentgena stari), gan ķīmiskie aģenti (piemēram, ozons, gaisa piesārņojums, gāzes) veicina organismā pārmērīgu brīvo radikāļu rašanos.

Tādi antioksidanti kā C, A, E vitamīns, beta-karotīns, astaksantīns un mikroelementi selēns un cinks mazinās brīvo radikāļu ietekmi uz organismu un palīdzēs atjaunoties organisma šūnām.

Tāpat «A Aptieku» tīkla farmaceite farmaceite Iveta Liepiņa – Beroza norāda, ka noteikti jāpievērš uzmanība papildus B12 vitamīna uzņemšanai, jo, organismam novecojot, samazinās tā uzsūkšanās no kuņģa – zarnu trakta, tāpēc nepieciešams to uzņemt papildus. Tas palīdzēs nodrošināt pilnvērtīgu sarkano asinsšūnu noformēšanos un mazinās anēmijas risku, kā arī palīdzēs uzturēt normālu nervu sistēmas darbību.

Vai ir kādi ieteikumi, kas jāņem vērā, lietojot uztura bagātinātājus?

Tāpat kā ar medikamentiem ir arī ar uztura bagātinātājiem – ja tiek lietots vairāk kā viens preparāts, tad noteikti svarīgi zināt to savstarpējo mijiedarbību un lietot atbilstoši rekomendācijām, ko sniedzis ārsts vai farmaceits.

Piemēram, ja ikdienā tiek lietots kalcija preparāts un ārsts papildus nozīmējis dzelzi saturošu medikamentu, tad, lai palielinātu dzelzs uzsūkšanos no gremošanas trakta, tas jālieto tukšā dūšā no rīta, uzdzerot skābi rūgtu sulu, bet kalciju saturošo uztura bagātinātāju jāuzņem pusdienlaikā vai vakarā pēc maltītes ar glāzi ūdens. Pretējā gadījumā netiks gūts vēlamais efekts.

Gadījumā, ja tiek sirgts ar kādu hronisku kaiti, smagu slimību vai ir tendence uz alerģijām, tad pirms jebkura uztura bagātinātāja lietošanas ieteicams konsultēties ar savu ārstējošo ārstu vai farmaceitu.

Vai uztura bagātinātāji var kalpot arī par medikamentu aizstājēju?

Profilaktiska uzturu bagātinātāju lietošana, atsevišķos gadījumos, var samazināt vai atlikt medikamentu lietošanu uz vēlāku laiku. Piemēram, mūsu platuma grādos ir izteikts D3 vitamīna deficīts, jo vasaras ir salīdzinoši īsas un nereti ēdam arī ne to veselīgāko pārtiku vai ļoti vienveidīgu uzturu, kas pusmūžā var izpausties ar samazinātu kaulu blīvumu. 50 gadi ar mazu astīti ir pēdējai brīdis, kad, papildinot uzturu ar kalciju un D3 vitamīnu, ir iespējams saglabāt labu kaulu veselību pēc iespējas ilgākā laika posmā vai apturēt stāvokļa pasliktināšanos.

Ja asins analīzēs uzrāda nedaudz (par 1 vai 2 vienībām) paaugstinātu holesterīna līmeni (tas ir gandrīz 2/3 Latvijas iedzīvotāju), bet citādi esat vesels, tad vispirms, izskatiet un sakārtojiet savus ēšanas paradumus, pēc iespējas samazinot dzīvnieku izcelsmes tauku lietošanu uzturā un īpaši pievēršot uzmanību svaigu dārzeņu un augļu klāstam savā ēdienkartē. Papildus lietojot zivju eļļu, lecitīnu, ķiplokus saturošus uztura bagātinātājus, kas palīdzēs samazināt tieši slikto – zema blīvuma holesterīnu. Ja atkārtotas asins analīzes aina ir uzlabojusies un atbilst normas rādītājiem, tad holesterīna samazinošo medikamentu lietošanu noteikti varat atlikt uz vēlāku laiku. Turklāt, zivju eļļa un īpaši ķiploki jau izsenis ir zināmi kā imunitāti spēcinoši līdzekļi.

Taču, ja ir nopietna saslimšana, piemēram, cukura diabēts un ārsts ir nozīmējis medikamentus cukura līmeņa kontrolei asinīs, tad uztura bagātinātāji var kalpot tikai kā papildinājums medikamentozai ārstēšanai, nevis tos aizvietot.

Vai eksistē uztura bagātinātāji, kas pēc 50 gadu vecuma sasniegšanas īpaši piemēroti atsevišķi sievietēm un vīriešiem?

«A Aptieku» farmaceite atzīst , ka šis vecums sakrīt ar laika posmu, kad sievietēm iestājas menopauze, kas var izpausties ar tādiem simptomiem kā svīšana, nemiers, viegla aizkaitināmība, miega traucējumi un uroģenitālā trakta vājums. Tos var atvieglot, lietojot uztura bagātinātājus, kas satur augu izcelsmes estrogēnus jeb fitoestrogēnus kā sojas ekstrakts, sarkanā āboliņa ekstrakts, salvija un naktssveces vai linsēklu eļļu. Ja simptomi ir izteikti, tad vajadzētu doties pie ārsta, kas palīdzēs risināt šo problēmu, jau ar medikamentu palīdzību.

Tāpat arī vīriešiem pakāpeniski samazinās testosterona daudzums organismā, iestājas andropauze, kas izpaužas ar taukaudu masas palielināšanos, asinsrades traucējumiem, samazinās muskuļu masa, kaulu blīvuma izmaiņas, dzimumtieksmes pavājināšanās, atmiņas un koncentrēšanās spēju samazināšanās. Samazināts testosterona līmenis asinīs var izraisīt prostatas palielināšanos, kas var apgrūtināt urinēšanu. Ja simptomi nav smagi, tad var izvēlēties uztura bagātinātājus, kas satur zāģzobainās sabalpalmas augļu ekstraktus, cinku, magniju, selēnu, B6 vitamīnu, likopēnu, ķirbju sēklu eļļu.

Uztura bagātinātāji cīņai pret lieko svaru

Ja vēloties iegūt slaidu augumu ar veselīgu uzturu un fiziskajām aktivitātēm netiek gūts vēlamais efekts, tad palīgā var nākt uztura bagātinātāji, kas palīdz samazināt lieko svaru. Aptiekās notievēšanas produktu klāsts ir diezgan plašs, tāpēc konkrētā produkta izvēle ir tieši atkarīga no ēšanas paradumiem. Ja ir tendence pārēsties, vai mēdz būt aizcietējumi, tad labāk izvēlēties uztura bagātinātājus, kas satur šķiedrvielas, ceļteku sēnalu pulveri vai hitozānu un lietot tos neilgi pirms ēšanas, kas palīdzēs ātrāk sasniegt vēderā pilnības sajūtu un veicinās normālu un regulāru vēdera izeju. Savukārt, ja ir izteikta kāre pēc saldumiem, tad vēlams izvēlēties produktus, kas regulē cukura vielmaiņu, kā hroms, zīdkoka lapu ekstrakts, vīnogu lapu ekstrakts, garcīnijas ekstrakts un čilli pipara ekstrakts. Bet, ja, garšo trekni un sātīgi ēdieni, tad var lietot uztura bagātinātājus, kas stimulē tieši tauku vielmaiņu un tas būtu L- karnitīns, koenzīmu Q10, konjugētā linolskābe, ābolu sidrs. Bieži uztura bagātinātāji satur vairāku augu ekstraktu vai aktīvo vielu kombinācijas.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu