500 receptes zivju ēdienu pagatavošanai (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šajā pavasarī Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā lielisku pavārgrāmatu «Zivju ēdieni», kurā apkopotas vairāk nekā 500 klasiskas un mūsdienīgas receptes.

Latvija ir ūdeņiem bagāta zeme, tāpēc latvieša ēdienkartē zivju ēdieni jau izsenis ieņēmuši nozīmīgu vietu. Sami, vimbas, foreles, laši, līdakas, zandarti, līņi – šīs un vēl daudzu citu sugu zivis sastopamas Latvijas ūdeņos, taču mūsdienās veikalos atrodamas arī tādas eksotiskākas zivis kā nototēnija vai pelamida, kuras prasmīgās namamātes ceļ galdā gan svētku reizēs, gan ikdienā.

Šajā pavārgrāmatā atradīsiet ne vien dažādas receptes saldūdeņos un sāļūdeņos mītošo zivju pagatavošanai, bet arī daudz praktisku padomu un ieteikumu, kas jāņem vērā, izvēloties zivi, apstrādājot zivi pirms ēdiena pagatavošanas. Grāmatā uzzināsiet arī interesantus kulinārijas «knifiņus», piemēram, kādu mērci pasniegt pie liesas zivs un kādu pie treknas zivs, kā mazināt zivju specifisko piegaršu, tāpat arī varēsiet gūt informāciju par dažādu zivju sugu kulinārajām īpašībām. Iecerētā zivju ēdiena recepti ērti atrast palīdzēs grāmatā ievietotais zivju alfabētiskais rādītājs.

Īpašu vērtību šai pavārgrāmatai piešķir tajā iekļautās oriģinālās zivju ēdienu receptes no dažādiem Latvijas novadiem – tās lieliski piemērotas ēdienu pagatavošanai ne tikai virtuvē, bet arī brīvā dabā. Krāsainajās fotogrāfijās soli pa solim parādīts, kā kūpināt butes, kā cept plauža kotletes, kā pagatavot zandartu, kā grilēt nēģus un vārīt zivju zupu. Šo oriģinālrecepšu autori ir lieliski zivju ēdienu gatavošanas meistari. Jānis un Anna Macāni, kas saimnieko Īdeņā pie Lubāna ezera, dalās pieredzē, kā izmantot plaužus, kurus daudzi nepelnīti uzskata par mazvērtīgam zivīm, Evija Klēviņa no Salacgrīvas novada ‟Vējavām» rāda, kā grilēt nēģus un uzvārīt brīnumgardu vēžu zupu «Vējavu» gaumē, Aleksandra Maksakova un Imants Pričins no Rucavas piedāvā aromātisku laša zupas recepti, kurzemniece Indra Kviotkovska atklāj savu īpašo zivju kotletes recepti, savukārt Ilze Salna aicina nobaudīt riktīgu zivju zupu dolēniešu gaumē. Interesi izraisīs arī rīdzinieces, grāmatas «Pipars un oga» autores Zanes Kilblokas receptes un Lūžņas ciema iedzīvotāja, zvejnieka vairākās paaudzēs Māra Šēniņa receptes.

Vēl šajā grāmatā atradīsiet arī receptes visdažādāko jūras velšu, piemēram, garneļu, mīdiju, kalmāru, austeru, ķemmīšgliemeņu, pagatavošanai.

Ne asakas!

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu