Maskava cer uz Rietumu atbalstu Ukrainas federalizācijas idejai (139)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Maskava iestājas par Ukrainas federalizāciju un aicina rietumvalstis atbalstīt ideju par Ukrainas austrumu un dienvidu reģionu pilnvaru palielināšanu federālā struktūrā, paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Pēc viņa teiktā, Kremlis cer, ka rietumvalstis palīdzēs nodot šo ideju Ukrainas vadībai.

«Ja mūsu Rietumu partneri būs gatavi, Krievija, ASV un Eiropas Savienība var izveidot Ukrainas atbalsta grupu un formulēt priekšlikumus tiem, kuri šobrīd ir pie varas Kijevā,» intervijā valsts televīzijai izteicies ministrs. Tas, viņaprāt, ļaus sarīkot sarunas «starp visiem Ukrainas politiskajiem spēkiem bez izņēmuma, protams, neskaitot bruņotos radikāļus», un galu galā pieņemt jaunu konstitūciju, kura paredzētu «federālu struktūru» ar lielāku autonomiju reģioniem.

Kā izteicies Lavrovs, kas svētdien Parīzē gatavojas tikties ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju, Rietumu partneri Krievijas priekšlikumus sadzirdot. «Varu teikt, ka federācija mūsu sarunās vairs nebūt nav aizliegts vārds,» viņš paziņojis. «Esmu pārliecināts, ka mums tas jāpieprasa, - ne tādēļ, ka mums tā gribas, bet gan tādēļ, ka to pieprasa dienvidu un austrumu reģioni.»

Krievijas ārlietu ministrs atzinis, ka nesenajās sarunās ar Ukrainas ārlietu ministru Andriju Deščicju viņam nekādu vienošanos šai ziņā nav izdevies panākt, jo Deščicja uzsvēris, ka šāds priekšlikums būtu pretrunā ar Ukrainas valsts uzbūves pamatprincipiem. «Nesaprotu, kādēļ. Man tādi principi nav zināmi,» piebildis Lavrovs .

Ukrainas ārlietu ministrs noraidījis arī Maskavas priekšlikumu par krievu valodu kā otru oficiālo valodu Ukrainā.

Runājot par Krievijas karaspēka savilkšanu pie Ukrainas robežām, Lavrovs paziņojis, ka Maskavai «nav pilnīgi nekādu naidīgu plānu un nekādas intereses šķērsot Ukrainas robežu», tomēr «neviens nav atcēlis valstu tiesības pārvietot spēkus savā teritorijā».

Tai pašā laikā viņš izteicies, ka rietumvalstis «ilgus gadus radījušas nosacījumus, lai atrautu Ukrainu no Krievijas», bet tad sapratušas savu kļūdu, taču «pārprastas lepnības dēļ» nav gribējušas to atzīt. «Visi tie sankciju refleksi, ko mēs šobrīd novērojam, liek domāt par centieniem izrādīt savu aizvainojumu iespējami piedienīgā veidā,» Krievijas ārlietu ministrs spriedis intervijā Krievijas televīzijas PIrmajam kanālam.

Kā apgalvojis Lavrovs, Rietumu kolēģi privātās sarunās lūdzot «viņus saprast un iejusties viņu ādā, jo Rietumu sabiedrība nevar samierināties ar tādu notikumu gaitu».

Komentāri (139)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu