Deputāts nāk klajā ar iniciatīvu izveidot militāras apmācības jauniešiem (160)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Parlamenta deputāts Gunārs Rusiņš (bez partijas) Saeimas komisijā nācis klajā ar iniciatīvu izveidot militārās apmācības kursu programmu Latvijas jauniešiem, kas paredzēs militārās apmācības trīs mēnešu garumā. Paredzēts, ka kursus jaunieši varēs iziet vasaras brīvlaikā, informē biedrības «Brīvie demokrāti» pārstāve Ginta Šveicere.

Šāda iniciatīva izstrādāta kā alternatīva šobrīd arvien skaļākam Latvijā valdošam uzstādījumam ieviest obligāto militāro dienestu.

«Lai gan es jau pirms diviem gadiem aicināju Latvijas skolu programmas papildināt ar drošības mācību, šis piedāvājums nav sasniedzis dzirdīgas ausis, taču pašlaik Ukrainas notikumu iespaidā, daudzi atsākuši runas par Latvijas militāro sagatavotību un obligātā dienesta atjaunošanu, kas manā skatījumā nebūtu labākais risinājums,» uzskata Rusiņš.

Rusiņš piedāvā nevis atjaunot obligāto dienestu, kas būtu ļoti dārgs un sarežģīts pasākums, kuru valsts pagaidām nevar atļauties, bet gan izveidot militāro kursu apmācības programmu, kuru Latvijas jaunieši vecumā no 16-27 gadiem varētu iziet trīs mēnešu laikā.

«Lai netraucētu skolēnu un jauniešu mācību procesam, militārās apmācības kursus būtu iespējams iziet vasaras brīvlaikā, turklāt, lai pilnībā neatņemtu skolēniem un jauniešiem atpūtas laiku, šos kursus būs iespējams sadalīt trīs daļās, tādējādi tos kopumā būtu iespējams iziet trīs gadu laikā,» skaidro Rusiņš.

Deputāts uzsver, ka šādi kursi ne tikai sagatavos jauniešus militārajā jomā, bet vienlaikus veicinās arī jauniešu pienākuma apziņu pret valsti un sabiedrību. Tāpat neatsverams ieguvums būs papildus fiziskā sagatavotība, kas daudziem jauniešiem šobrīd ir ļoti zemā līmenī.

«Lai arī trīs mēneši nav ļoti ilgs laiks, vienlaikus tas ir pietiekams periods, lai ieliktu pamatus jaunieša militārajā un fiziskajā sagatavotībā,» uzskata Rusiņš.

Komentāri (160)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu