Latvijā atgriezušās vairāk nekā 60 pavasara migrantu putnu sugas (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs/LETA

Šogad ziemas beigas un pavasaris bijis ievērojams ar vairākiem pavasara migrantu rekordiem, proti, vairākas putnu sugas Latvijā pēc ziemošanas atgriezušās krietni vien ātrāk, nekā ierasts, uzstādot jaunus atgriešanās rekordus putnu novērojumu vēsturē.

Līdz marta beigām Latvijā ir atgriezušās jau vairāk nekā 60 pavasara migrantu putnu sugas, liecina portālā «Latvijasputni.lv» publicētie novērojumi.

Pirmie pavasara migranti novēroti jau februāra sākumā, piemēram, 14.februārī Tukuma apkārtnē manītas pirmās dzērves, kas ir agrākais šīs sugas novērojums Latvijā. Divas dienas vēlāk - 16.februārī - rekordu «uzstādījis» lielais dumpis - šis putns manīts Salaspils novadā, un arī šis ir agrākais novērojums.

Februārī, agrāk nekā ierasts, Latvijā atgriezušās arī īsknābja, baltpieres un baltvaigu zosis, mazie gulbji, sāmsalas pīles, baltvēderi, slokas, dziedātājstrazdi un pļavu čipstes.

Marta pirmajās dienās Ilūkstes novadā manīta pirmā baltā cielava, kas arī Latvijā atgriezusies neierasti ātri. Ātrāk nekā citus gadus atlidojušas arī peļkājītes, somzīlītes, čuņčiņi, gugatņi, meža tilbītes. Rekordagri Latvijā šogad atgriezušies arī lauku piekūni, niedru lijas un lielie baltie gārņi.

Pagaidām vēl nav novērots, ka Latvijā būtu atgriezušies zivju ērgļi, griezes, bezdelīgu piekūni un kukaiņu piekūni, zīriņi, tārtiņi, bezdelīgas un lakstīgalas, kā arī vairāku citu sugu putni.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu