No 1.aprīļa arī mopēdistiem būs jākārto CSDD braukšanas eksāmens (38)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nolūkā uzlabot mopēdu vadītāju drošību un kopējo ceļu satiksmes drošību, no rītdienas, 1.aprīļa topošajiem mopēdistiem vadītāja apliecības iegūšanai (AM kategorija) būs jākārto ne tikai teorijas eksāmens, bet arī vadīšanas eksāmens Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), «Apollo» informēja CSDD.

Jaunās izmaiņas nozīmē, ka līdztekus datortestam ar 20 jautājumiem, topošajiem mopēdistiem būs jādemonstrē zināšanas par mopēda uzbūvi un jāatbild uz vienu jautājumu par riepām, dzesēs sistēmu, eļļu, bremzēm, apgaismes ierīcēm, kontroles mēraparātu paneli, par ķēdi / siksnu vai kardānkrustiņu un brīvkustības pārbaudi. Šī atbilde tiek vērtēta eksāmena beigās, vērtējot kopējo vadītāja kompetences līmeni.

Tāpat topošajiem mopēdistiem būs laukumā jāizbrauc figūras: ievērojot ceļu satiksmes noteikumu un drošības prasības, patstāvīgi jākontrolē transportlīdzeklis un jāizpilda figūras: «iestumšana gabarītvārtos», «astotnieks», «laipa», «čūska», «izvairīšanās no šķēršļa nebremzējot», «izvairīšanās no šķēršļa bremzējot», «stoplīnija» un «slaloms».

mācību filma «Pirmais motors»

http://ej.uz/6xyb

Praktiskā eksāmena nozīmību apstiprina tas, ka mopēdi un to vadītāji katru gadu ieņem arvien stabilāku vietu ceļu satiksmē, turklāt lielai daļai mopēds ir pirmais patstāvīgi vadītais motorizētais transportlīdzeklis. Ik gadu palielinās arī reģistrēto mopēdus skaits, šobrīd tas pārsniedz 25 tūkstošus, gada laikā pieaugot par 2000 braucamo. 2013.gadā mopēdu vadītāju apliecību ieguva 1950 vadītāju, kas ir par 20% vairāk nekā 2012.gadā. Savukārt 2013.gadā mopēdu vadītājiem sastādīti aptuveni 2300 administratīvie protokoli, 2012.gadā – nepilni 2000, 2011.gadā – nepilni 1700.

Mopēds ir transportlīdzeklis, kura motora tilpums nepārsniedz 50 kubikcentimetrus un braukšanas ātrums nepārsniedz 45 kilometrus stundā. Mopēda vadīšanas apliecību var iegūt no 14 gadu vecuma. Transportlīdzekļu vadītājiem, kuriem ir tiesības vadīt A, B, C1, D1, C vai D kategorijas transportlīdzekļus, atļauts vadīt arī mopēdus.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu