Par Nacionālā kino centra vadītāju kļuvusi Dita Rietuma (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Par Nacionālā kino centra (NKC) vadītāju kļuvusi Dita Rietuma, aģentūru LETA informēja kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde.

Konkursā par NKC vadītāja vietu bija saņemti pieci pieteikumi, iepriekš pauda Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Kauliņa.

Konkursa komisijā darbojās komisijas priekšsēdētājs, KM valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Uldis Lielpēters, kā arī komisijas locekļi - KM Kultūrpolitikas departamenta direktore Jolanta Treile, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs, KM Personāla nodaļas vadītāja Kristīne Lesiņa-Rāviņa un KM Kultūrpolitikas departamenta Nozaru politikas nodaļas vadītāja Iluta Treija.

Kā eksperti komisijā bija pieaicināti Andrejs Ēķis no Latvijas Kino ražotāju asociācijas, Arvīds Krievs no biedrības «Latvijas Kinematogrāfistu savienība», Uldis Cekuls no biedrības «Latvijas kinoproducentu asociācija», Pēteris Krilovs no Filmu padomes, Jānis Kalējs no biedrības «Latvijas Filmu servisa producentu asociācija» un personālvadības eksperte, Rīgas Starptautiskās ekonomijas un biznesa administrācijas augstskolas pasniedzēja Agita Kalviņa.

Kā norādīja konkursa komisijas priekšsēdētājs Lielpēters, salīdzinot ar citiem pretendentiem, konkursa uzvarētājas galvenā priekšrocība bija vienmērīgi pārliecinošais sniegums visās konkursa kārtās: «Komisiju pārliecināja Ditas Rietumas ļoti vienmērīgais sniegums visās konkursa kārtās. Priecēja tas, ka viņa filmu nozari redz plašākā tvērumā, ar to saprotot arī izglītību - gan šīs jomas topošo profesionāļu, gan auditorijas sagatavošanu. Pārliecinoša bija viņas līdzsvarotā pieeja attiecībā gan uz visai ģimenei un plašai sabiedrībai orientētām filmām, gan uz eksperimentālo kino un jaunu formu meklējumiem.»

Rietuma ir mākslas zinātņu doktore, studējusi Maskavas Kinematogrāfijas institūtā kritikas un teorijas fakultātē (VVKI) un Latvijas Universitātē. Viņa stažējusies Ņujorkas Universitātes Tiša Mākslas skolā. Rietuma darbojas aktīvajā kino kritikā - ilggadēja laikraksta «Diena» kritiķe un redaktore. Viņas publikācijas Latvijas presē kopš 1992.gada lasāmas laikrakstos «Diena», «Studija», «Kinoraksti» u.c.

Rietuma sarakstījusi grāmatas «Planēta NeHolivuda» 2002.gadā, «365 Dienas filmas» 2005.gadā un «Personības. Parādības. Personīgi» 2009.gadā kopā ar Normundu Naumani. Šogad iznākusi viņas grāmata «Film Noir. No pagātnes līdz mūsdienām».

Rietuma vadījusi kino popularizējošus raidījumus Latvijas Televīzijā, lasījusi lekciju kursus Latvijas Kultūras akadēmijā, Latvijas Universitātē, Rīgas Stradiņa universitātē, kā arī semināru Baltijas Mediju skolā.

Rietuma darbojusies Starptautisko kinofestivālu kritiķu žūrijās Venēcijā, Kotbusā, Salonikos, Stokholmā u.c. Viņa ir starptautiskās kinokritiķu federācijas (FIPRESCI) Latvijas nodaļas dibinātāja, kā arī Valsts kultūrkapitāla fonda Kino padomes eksperte un Kultūras ministrijas Filmu padomes locekle. Rietuma ir arī viena no «Kinoskolas» dibinātājām.

Rietuma stāsies amatā pēc vienošanās ar līdzšinējiem darba devējiem.

Jau ziņots, ka KM izsludināja konkursu uz NKC vadītāja vietu, jo Ilze Gailīte-Holmberga 20.janvārī atstāja NKC, lai sāktu darbu Ziemeļu dimensijas Kultūras partnerības sekretariātā (Northern Dimension Partnership on Culture).

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu