Kā zināt, kad organismā trūkst dzelzs (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DeSegura89, CC BY-SA 2.0

Organisma veiksmīgai funkcionēšanai un spēcīgai imunitātei cilvēkam ik dienas ir jāuzņem noteikts daudzums vitamīnu un minerālvielu. Neņemot vērā pasaules ekonomikas attīstību, kā arī zinātnes straujo virzību, Pasaules Veselības organizācijas dati uzrāda, ka teju ceturtā daļa pasaules iedzīvotāju cieš no anēmijas, turklāt teju puse gadījumu raksturojami tieši kā dzelzs nepietiekamības izraisīta anēmija. Īpaši izplatīta šī problēma ir pirmsskolas vecuma bērnu un sieviešu vidū, ikdienā liekot izjust tādus simptomus kā nepārejošs nogurums, reiboņi, galvassāpes, kognitīvo spēju traucējumi. Par to, kā dzelzs uzlabo cilvēka veselību un kā to uzņemt pietiekamā daudzumā, stāsta «BENU aptieku» farmaceite Daina Siliņa.

Kāpēc organismam nepieciešama dzelzs?

Dzelzs ir viena no cilvēkam visbūtiskākajām minerālvielām, jo tā palīdz nodrošināt skābekļa cirkulāciju cilvēka organismā, kas savukārt ir būtiski ķermeņa audu, orgānu un muskuļu funkcionēšanai. Skābekli uz organisma audiem nogādā sarkanie asinsķermenīši, kuru veidošanos un darbību nodrošina dzelzs. Dzelzs asinīs uzsūcas no tievās zarnas un tiek transportēta uz aknām un liesu. Tā tiek pārnesta arī uz kaulu smadzenēm, kur tiek izlietota hemoglobīna veidošanai.

Nepietiekams dzelzs daudzums organismā traucē dažādu organisma sistēmu funkcionēšanai, un pie nepietiekama dzelzs daudzuma organismā neveidojas sarkanie asinsķermenīši, kā rezultātā cilvēkam rodas anēmija. Tāpat dzelzs ir būtiska arī kaitīgo vielu atindēšanai aknās un B vitamīna pārstrādei. Pazīmes, kas liecina par dzelzs deficītu, ir nespēks, galvassāpes un reiboņi, pavājināta uztvere, ēstgribas zudums, plaisas lūpu kaktiņos, bālums, matu izkrišana, depresija, nagu deformācija un trauslums, sirds un vairogdziedzera traucēta darbība. Visbiežākie dzelzs deficīta anēmijas iemesli mēdz būt nesabalansēts uzturs, nepilnvērtīga dzelzs uzsūkšanās, piemēram, kuņģa un zarnu slimību gadījumos, spēcīgas menstruācijas sievietēm, infekcijas slimības, traumas un operācijas. Tomēr, pamanot iepriekš nosauktos simptomus, «BENU» farmaceite rekomendē vērsties pie ārsta un veikt nepieciešamās pārbaudes.

Kā vislabāk uzņemt dzelzi?

Vislabākais veids, kā organismam uzņemt dzelzi, ir sabalansēts ēdiens. Augsts dzelzs sastāvs atrodams gaļā, jūras produktos, zaļajos dārzeņos – spinātos, dillēs, pētersīļos, pilngraudu produktos, raugā, riekstos. Tā kā ikdienā organisms bieži neuzņem visu nepieciešamo mikroelementu devu, tas veido rezerves. Piemēram, pavasarī un vasarā biežāk tiek ēsti tādi svaigi produkti kā dažādi salāti un ogas, kas organismam ļauj uzņemt rezerves, kuras pakāpeniski tiek izlietotas vēlāk.

Kā skaidro «BENU farmaceite» Daina Siliņa, pieaugušam cilvēkam dienā nepieciešams uzņemt vidēji 10-18 mg dzelzs. Vīriešiem šis daudzums var būt mazāks, bet sievietēm nepieciešama lielāka deva, turklāt grūtniecēm nepieciešamā deva var sasniegt pat 30 mg. No gaļas organismā uzsūcas aptuveni 40% dzelzs, bet no zivīm ap 10%, taču vislabāk tas organismā uzsūcas no dzīvnieku aknām, kuras gan pārlieku bieži nav vēlams iekļaut ēdienkartē. Vislabāk organisms asimilē termiski neapstrādātus produktus. Turklāt dzelzs uzsūkšanos veicina folskābes, kā arī vitamīni C un B12, savukārt piena produkti dzelzs uzsūkšanos aizkavē. Tāpat uzsūkšanās atkarīga arī no vecuma un dzimuma. Piemēram, sievietes organismā dzelzs uzsūcas četras reizes vairāk nekā vīrieša organismā, bet bērniem līdz gada vecumam organismā uzsūcas ap 70% organismā esošās dzelzs, bērniem līdz 10 gadu vecumam – ap 10%, bet veciem cilvēkiem organisms neuzsūc vairāk kā 3% dzelzs.

Dzelzs saturoši preparāti

Ja analīžu ceļā ir konstatēta dzelzs nepietiekamība, mediķi pacientam var rekomendēt dzelzs preparātu lietošanu. Šādā gadījumā «BENU aptieku» farmaceite Daina Siliņa iesaka stingri vadīties pēc mediķa norādījumiem vai konkrētā medikamenta lietošanas instrukcijas. Nereti dzelzs preparātiem atšķiras vēlamais lietošanas laiks – pirms vai pēc ēdienreizes, jo nepareizas lietošanas gadījumā tas var izraisīt tādus nepatīkamus simptomus kā kuņģa kairinājums, galvassāpes un pastiprināts nogurums. Lietojot dzelzs preparātus, tie jāuzņem kopā ar ūdeni vai sulu, taču noteikti tos nedrīkst uzņemt vienlaikus ar tēju vai kafiju, kas var pastiprināt preparāta negatīvās blaknes.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu