Baltijas baleta festivālā uzstāsies flamenko dejotāji un mūziķi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

19. Starptautiskajā Baltijas baleta festivālā Rīgā, Ventspilī un Rēzeknē ar divdaļīgu flamenko tematisko uzvedumu «Melnais un Baltais» (Black and White Crib) uzstāsies Flamenko deju kompānijas «Jesus Carmona & Cia» (Barselona) dejotāji un mūziķi.

Kas ir «Melnais un Baltais»? Tas nav stāsts par mīlestību, tā nav traģēdija ar laimīgām vai nelaimīgām beigām, drīzāk - cilvēka būtības un emociju izzināšana, alkas pēc cīņas, kas izpaužas mūzikā un dejā. Tā ir optimisma un pesimisma izzināšana. Ceļojums caur dzīves tukšumu — Melno — dzīves piepildījumā — Baltajā. Būtībā izrāde «Melnais un Baltais» atspoguļo cilvēciskuma galējības, gan ievedot skatītāju gremdējošajā Negra — tukšumā, gan pārpildot ar Blanka - laimes izjūtu, paužot šīs emocijas aizraujošā un enerģijas pārpilnā dejas uzvedumā.

Hesus Karmona par šo iestudējumu izteicies šādi: «Dzīve ir divu pīlāru līdzāspastāvēšana: pilnība un tukšums, kas savstarpējā mijiedarbībā rada izaugsmi un virzību. Flamenko ir emocijas, vedot mūs caur ilūzijām, sapņiem, ilgām un vēlmei cīnīties. «Melnais un Baltais» kā Iņ un Jaņ, kā sievišķais un vīrišķais, atspoguļojot pozitīvo un negatīvo, zaudējumu un piepildījumu. Melnais dod enerģiju, lai sevi realizētu, un, spītējot neveiksmēm, cīnītos par saviem sapņiem. Baltais raksturo maigumu un mieru, kas iegūts, rodot piepildījumu.» Izrādes horeogrāfija ietver dažādus flamenko stilus, tādus kā trilla, fandango un farruca.

Izrādes «Melnais un Baltais» solists un horeogrāfs Hesus Karmona uzskata, ka šīs galējības ir neatņemama cilvēka eksistences sastāvdaļa — no šūpuļa līdz kapam, un cer, ka lielākā daļa no mums šīs kategorijas spēj izvietot pareizā secībā. Hesus Karmonas uzdevums ir šo emociju duālismu paust skatītājam lieliskā, kaisles caurstrāvotā flameko uzvedumā «Melnais un Baltais».

Hesus Karmona flamenko raksturo kā deju, kurā viņš ar ķermeni pauž savu stāstu, nododot skatītājam dejotāja jūtas, emocijas un enerģiju. Viņš ir bijušais Spānijas Nacionālā baleta premjers, kurš atteicies no žilbinošas karjeras baletā, jo izvēlējās citu ceļu - izpaust sevi flamenko dejā, kur valda kaislība, muskulinitāte vīrišķīgums, pat, zināmā mērā, mežonīgums brīnišķīgas mūzikas pavadījumā.

Viņš kļuvis par pašlaik visvairāk novērtēto flamenko zvaigzni Spānijā un pasaulē. H. Karmona kopš 7 gadu vecuma apguva flamenko dejas mākslu pie tādiem speciālistiem kā Barbara Kasprovich, Rodolfo Castellanos, Ion Garnica. Sešpadsmit gadu vecumā Hesus sāka savu profesionālo dejas karjeru Teatro Zorilla Barselonā; viņš ir ieguvis akadēmisko grādu spāņu dejā un flamenko Barselonas Dejas un teātra institūtā. 2011. gadā XX Flamenko un spāņu dejas konkursā Hesus Karmona ieguva galveno balvu, un šis sasniegums mudināja mākslinieku neapstāties pie sasniegtā, bet turpināt priecēt skatītājus ar apbrīnojami tehniski spožu un emocionāli piesātinātuflamenko sniegumu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu