Rīgas zoodārzā Putnu dienas armijas uzraudzībā (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai arī Latvijā vēl solās snigt kāda aizkavējusies sniega pārsla, par pavasara stabilu ritējumu liecina siltie saules stari un visapkārt skanošās zīlīšu un strazdu dziesmas. Rīgas Zoodārzā zvirbuļi, mājas strazdi un pelēkās vārnas aktīvi tekalē pa dzīvnieku aplokiem, vākdami dažnedažādu materiālu ligzdu oderēšanai: kušķi kamieļvilnas vai sārtās flamingu spalvas, zaļu sūnu vīkšķi vai sausu zāles stiebru - izvēle katram pēc viņu gaumes un vajadzības. Arī putnu mītnēs valda pavasarīgs nemiers: jūraskraukļu aplokā vērojama aktīva rosība ligzdu tornī, dzērvēm sācies graciozo deju laiks un pāvu astes «zied» pilnā plaukumā. Skaidrs ir viens - pēdējais laiks gatavot putnu būrīšus.

5. un 6. aprīlī atkal Putnu dienas!

Rīgas Zoodārzā kā katru pavasari notiek Putnu dienas. Šogad, divas dienas 5.un 6.aprīlī pilnā sparā darbosies tradicionālā «Dzeņa darbnīca». Tas nozīmē, ka no plkst. 12.00-15.00 atkal skanīgi klaudzēs āmuri un apmeklētājiem būs iespēja pieredzējušu speciālistu uzraudzībā iemācīties izgatavot zīlīšu un strazdu būrus. Turklāt netiks liegts pašu pagatavoto mākslīgo ligzdvietu nest līdzi un piekārt savu māju apkaimē putniem tīkamā vietā. Šajā Latvijas putniem veltītajā labdarības pasākumā iecerēts izgatavot 250 būrīšus sīkajiem dobumperētājiem – zvirbuļiem, zīlītēm un mušķērājiem, 250 būrīšus strazdiem, kā arī 30 būrus pupuķiem, kas šogad izpelnījušies «Gada putna» godu un iekarojuši īpašu Aizsardzības ministrijas uzmanību, jo ļoti labprāt apmetas uz dzīvi armijas Ādažu poligona teritorijā, kur arī tiks izstādīti visi, ar Aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa palīdzību izgatavotie būri. Vēl jāatgādina, ka zoodārza ieejas biļete negarantēs putnu būrīšu sagatavju ieguvi.

Gatavosim būrus gada putnam 2014 – pupuķim!

Gadu gaitā «Dzeņa darbnīcā» demonstrēta visdažādāko putnu mākslīgo ligzdvietu izgatavošana – gan ligzdas pamatne stārķiem, gan ligzdas kastes pīlēm un lauka piekūniem, gan būri garastes pūcēm, meža pūcēm un mazākajām pūcītēm – apodziņiem, gan sarežģītākas konstrukcijas būri erickiņiem, kuros labprāt olas dēj arī dzeguzes. Meistarotas mājiņas arī «neputniem» – sikspārņiem un susuriem. Visvairāk gan darināti būri sīkajiem dobumperētājiem putniem. Pērn gatavoti būri Latvijas ornitoloģijas biedrības programmas «Zaļā vārna» atbalstam.

Šogad, lai palīdzētu saglabāt putnu daudzveidību Latvijā, Rīgas Zoodārza Putnu dienu 2014 goda statusā būs gada putns 2014 - pupuķis. Dzeņa darbnīcā kopā ar Latvijas ornitoloģijas biedrības (LOB) programmas «Pupuķi» vadītāju Viesturu Ķerus gatavosim mākslīgās ligzdvietas šiem skaistajiem un retajiem putniem, kuru izplatība Latvijā vēl nebūt nav detalizēti izpētīta. Izgatavotie pupuķu būri tiks izvietoti piemērotās vietās Ādažu militārajā poligonā un būru darināšanā piedalīsies gan Latvijas Bruņoto spēku karavīri, gan arī Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

http://www.lob.lv/lv/pupuki/

Pupuķis Upupa epops Latvijā ir samērā rets un nevienmērīgi izplatīts putns. Latvijā pupuķi ir maz pētīti, tāpēc 2003. gadā tika uzsākta pupuķu pētījumu programma. Programmas mērķis ir noskaidrot Latvijas pupuķu populācijas lielumu un sekot līdzi turpmākajām tā pārmaiņām, kā arī nodrošināt mērķtiecīgus aizsardzības pasākumus (ja tādi izrādītos nepieciešami). Latvijas Ornitoloģijas biedrība par 2014. gada putnu izvēlējusies pupuķi, lai noskaidrotu, kur Latvijas pupuķi pavada ziemu, apzinātu pupuķu ligzdošanas vietas un iepazīstinātu sabiedrību ar šo krāšņo putnu.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu