Vīķe-Freiberga: Krievija Latvijā izvērš agresīvu un profesionālu izlūkdienestu darbinieku tīklu,kāds tas bija PSRS laikā (497)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga telekanāla LNT raidījumā «900 sekundes» pauda, ka Krievija ir pārņēmusi un atjaunojusi Padomju Savienības spiegošanas tradīcijas un sevišķi tas jūtams Krievijas pierobežas valstīs.

«Visi tie tīkli, kuros savulaik kā spiegs bija iesaistīts tagadējais Krievijas prezidents Vladimirs Putins, netika iznīcināti līdz ar Padomju Savienības sabrukumu, bet gan uz laiku iesaldēti un varbūt samazināti, bet tās iemītās taciņas un kontakti ar saviem ietekmes aģentiem rietumos saglabājās. Sevišķi izteikti tas noticis Krievijas pierobežas valstīs,» uzskata Vīķe-Freiberga.

«Šai sistēmai bijuši savi vājuma brīži, taču patlaban Krievijas dienesti ļoti cenšas sekot tam, kas notiek Rietumos, ļoti cenšas izmantot jebkādu vājības pazīmi starp Rietumu līderiem, gluži tā pat kā kādreiz tā dēvētie talantu skauti jeb talantu izlūki, kas meklēja starp rietumniekiem spiegus un ietekmes aģentus,» skaidro eksprezidente, piebilstot, ka Krievijas Federācija šo sistēmu pārmantojusi no Padomju Savienības.

«Es Putinam vairākas reizes esmu sēdējusi blakus. Dažos brīžos viņš var būt ļoti šarmants un patīkams, sevišķi, ja ar kādu nolēmis uzturēt labas attiecības. Taču tādos gadījumos, kad viņš, piemēram, vēlas novilkt striktu līniju un rādīt, ka viņš būs tas bargais kungs, kas sodīs to nerātno Latviju par to, ka viņa vispār uzdrošinājusies atjaunot neatkarību,» pauž bijuši prezidente. Viņš Vīķei-Freibergai esot stāstījis, cik ļoti traucējoši ir tas, ka starp Krieviju un Latviju ir šī robeža, tas taču traucējot dažādiem ciešajiem sakariem starp valstīm.

Vīķe-Freiberga intervijā arī norāda, ka Latvijai ļoti nopietni jāstrādā pie informācijas aprites, īpaši jādomā par iedzīvotājiem pie austrumu robežas, kur valsts līdz šim rīkojusies ļoti neatbildīgi, jo tur praktiski nav pieejami Latvijas mediji.

Komentāri (497)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu