Ar Šekspīra traģēdiju «Ričards III» Dailes teātrī debitēs režisors Viesturs Meikšāns

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

16.maijā Šekspīra festivāla ietvaros Dailes teātrī notiks Šekspīra traģēdijas “Ričards III” pirmizrāde, kas būs režisora Viestura Meikšāna debija Dailes teātrī. Titullomu atveidos Artūrs Skrastiņš, portālu "Apollo" informēja Liene Jakovļeva, Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja

Karaļu krāsa izsenis ir bijusi tumšsarkanais purpurs. Asinskrāsa. Šekspīra Ričards III ir sātans cilvēka izskatā, negantākais varmāka zemes virsū, kura asiņainais ceļš uz troni vijas caur noziegumiem, meliem, viltu, arvien jaunām ļaunprātībām un slepkavībām. Katrs nākamais noziegums viņa cīņā ir briesmīgāks par iepriekšējo. Karaļa slepkava, sava brāļa slepkava, savas sievas un draugu, savu sabiedroto slepkava – Ričards savā ceļā atstāj vien līķus un asiņu straumes. Viņš upurē visus savus līdzgaitniekus. Un tomēr mēs nevaram neapbrīnot šo titānisko antivaroni, kuram nav svēts ne cilvēku, ne dievu likums. Kas mūs intriģē šajā tirānā, kurš uzskata sevi par pārcilvēku, kam ir tiesības lemt par citu cilvēku likteņiem?

„Visu par neko” – tāds ir Ričarda III moto. Kā dēmonu apsēsts viņš iet savu ceļu. Bet liela uguns pati sevi dzēš... Nekas sliktāks gluži vienkārši vairs nevar notikt – ir jānāk kādam cerības staram.

Līdzās Artūram Skrastiņam Ričarda III lomā pārējās lomas atveidos Juris Žagars (Bekingems), Olga Dreģe (Hercogiene), Indra Briķe (Margarita), Vita Vārpiņa (Elizabete), Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Anna), Artis Robežnieks (Edvards IV), Gints Andžāns (Keitsbijs), Ivars Auziņš (Dorsets), Dainis Grūbe (Princis), Aivars Siliņš (Riverzs), Mārtiņš Počs (Ričmonds), Aldis Siliņš (Heistings), Lauris Subatnieks (Stenlijs) un Juris Strenga (Grejs).

Radošajā komandā kopā ar režisoru Viesturu Meikšānu strādā scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Ieva Veita-Breidaka, komponists Jānis Holšteins (Goran Gora), video mākslinieks Miks Meirāns un gaismu mākslinieks Jevgeņijs Vinogradovs (Krievija). Lugu no angļu valodas tulkojis Jānis Elsbergs.

Traģēdijas „Ričards III” pirmizrāde notiks jubilejas gada programmas „Šekspīram 450” Šekspīra festivāla (16. – 20.maijs) ietvaros. Līdzās traģēdijas „Ričards III” pirmizrādei 17.maijā plānots Šekspīra laika tirgus Rīgā, Kalnciema kvartālā. 19.maijā „Shakespeare’s Globe” teātra (Londona) pasaules turnejas „Globe to Globe” ietvaros Dailes teātrī notiks traģēdijas „Hamlets” viesizrāde. 20.maijā Dailes teātra Mazajā zālē paredzēta starptautiska konference „Šekspīrs: autentiskais un mūsdienīgais” („Shakespeare: Authentic and Contemporary”). Tajā piedalīsies Latvijas un Lielbritānijas Šekspīra pētnieki, teātra režisori, izglītības programmu un mārketinga eksperti. Plašāka informācija: www.shekspiram450.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu