Indijā sāksies parlamenta vēlēšanas (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Indijā sestdien ir pēdējā priekšvēlēšanu kampaņas diena pirms gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, kas norisināsies deviņās kārtās.

Aptaujas liecina, ka vēlēšanās, domājams, uzvarēs hinduistu nacionālistu partija BJP (Indijas tautas partija), kura uz premjerministra amatu izvirzījusi Narendru Modi.

Svētdien ir oficiāla «klusuma diena», pirms pirmdien balsošana sāksies valsts ziemeļaustrumos.

Šogad tiesības piedalīties vēlēšanās būs 814,6 miljoniem indiešu, kas ir par simt miljoniem vairāk nekā iepriekšējās parlamenta vēlēšanās 2009.gadā.

Vēlēšanu rezultāti gaidāmi 16.maijā.

Parlamenta vēlēšanas, kas Indijā notiek reizi piecos gados, sadalītas posmos loģistikas un drošības apsvērumu dēļ.

Vēlēšanu iecirkņi durvis vērs 7., 9., 10., 12., 17., 24., 30.aprīlī, kā arī 7. un 12.maijā.

Uz labiem rezultātiem cer arī 11 kreisā spārna un reģionālās partijas, kas izveidojušas Trešo fronti pret šobrīd valdošo Kongresa partiju un BJP.

Vēlēšanās piedalīsies arī jaunizveidotā pretkorupcijas partija «Aam Aadmi» («Vienkāršais cilvēks»), kas guva labus panākumus decembrī notikušajās Deli štata vēlēšanās.

Vēlētāji balsos, izmantojot elektroniskās balsošanas iekārtas, un pirmo reizi vēlētājiem būs dota iespēja neizvēlēties nevienu no sarakstā minētajiem kandidātiem.

Balsošana notiks 930 000 vēlēšanu iecirkņu.

Indijas parlaments sastāv no augšpalātas un apakšpalātas, kuras rokās ir faktiskā likumdevēja vara federālā līmenī. Parlamenta augšpalātai nav veto tiesību pār apakšpalātas lēmumiem.

Apakšpalātas locekļi tiek ievēlēti ar tiešu tautas balsošanu un pārstāv atsevišķus vēlēšanu apgabalus.

Lai vēlēšanās uzvarējusī partija spētu izveidot valdību, tai nepieciešamas vismaz 272 deputātu vietas. Šobrīd aptaujas BJP sola 259 mandātus, kamēr Kongresa partija var cerēt tikai uz 123 vietām.

Sagaidāms, ka BJP, veidojot lokālās alianses, spēs nodrošināt valdības izveidošanai nepieciešamo vairākumu.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu