Ziemeļkorejas draudu dēļ ASV uz Japānu nosūtīs divus karakuģus (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas draudu dēļ ASV uz Japānu nosūtīs vēl divus karakuģus, kas aprīkoti ar pretraķešu aizsardzības sistēmu «Aegis», paziņoja ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels.

Ziemeļkoreja martā veica divus raķešu izmēģinājumus, palaižot raķetes Japāņu jūrā starp Korejas pussalu un Japānu.

Papildus ASV karakuģu ierašanās Japānā gaidāma līdz 2017.gadam, pavēstīja Heigels, kas ieradies vizītē Japānā.

Heigela un viņa Japānas kolēģa Icunori Onodera izdotajā kopīgajā paziņojumā arī nosodīts Ķīnas paziņojums par gaisa aizsardzības identifikācijas zonu izveidošanu Austrumķīnas jūrā, kurā atrodas strīdīgais Senkaku salu arhipelāgs.

Četras desmitgades pastāvējušās Tokijas un Pekinas domstarpības no jauna saasinājās 2012.gada nogalē, kad Japānas valdība nacionalizēja salas, kas iepriekš piederēja privātiem īpašniekiem. Tokija norāda, ka tā vienkārši bijusi administratīva īpašumtiesību maiņa un ka Pekinas pretenzijām uz šo arhipelāgu nav nekāda vēsturiska pamatojuma.

Ķīnieši Senkaku arhipelāgu dēvē par Djaoju salām. Tās atrodas 400 kilometru attālumā no Japānai piederošās Okinavas salas galvaspilsētas Nahas un 200 kilometru attālumā no Taivānas.

Atbilstoši Pekinas versijai šīs salas ķīnieši atklājuši jau XIV gadsimtā, bet Japāna tās ieguvusi 1885.gadā noslēgtā «netaisnīgā» Šimonoseki līguma rezultātā.

Pēc Otrā pasaules kara Japāna zaudēja visas teritorijas, ko tā bija ieguvusi kopš XIX gadsimta beigām, un Senkaku salas nokļuva ASV jurisdikcijā.

1972.gadā ASV atdeva salas Japānai, bet Ķīna šo lēmumu atteicās atzīt.

Interese par salām pieaugusi pēc tam, kad šelfā tika uzietas lielas dabasgāzes rezerves.

Uz tām pretendē arī Taivāna.

Publicēta

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu