Odesas krievi iestājas par vienotu Ukrainu (87)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Odesas Maidana kustību, kas atbalsta pašreizējo Ukrainas premjerministra Arsenija Jaceņuka valdību, atbalsta pilsētas krievvalodīgie iedzīvotāji.

TV3 raidījuma «Nekā personīga» žurnālists Ansis Pūpols un operators Ģirts Straustiņš nokļuva piketā pie Odesas apgabala izpildkomitejas. Tur viņi sastapa pilsētas aktīvistus, galvenokārt krievvalodīgos, kas bija atnākuši protestēt pret tiem krieviem, kas atbalsta Krimas okupāciju un izveidojuši prokrievistisku pilsētiņu Odesas centrālajā parkā.

Odesas briļļu veikala īpašnieks Boriss Bogoļubovs kādreiz ir bijis Viktora Janukoviča atbalstītājs. Taču, kad pilsētas pašvaldības ierēdņi no uzņēmēja sākuši izspiest daļas biznesā, pieslējies demokrātiem. Ukrainas Maidana revolucionāros notikumus Boriss pavadījis Kijevā ar bruņuvesti un ķiveri. Viņš vēlas Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā.

«Saprotiet, mēs gribam Eiropas kultūru, mēs gribam Eiropas likumus, Eiropas medicīnu gribam, lai mūsu vecie cilvēki saņemtu normālu pensiju, lai mūsu bērni saņemtu normālas stipendijas,» tā Odesas Maidana rīcības komitejas loceklis Boriss.

Vjačeslavs Šelišenko ir nelielas transporta firmas īpašnieks. Kādreiz strādājis Rīgas ostā pārkraušanas darbos. Vjačeslavs no sirds iestājas pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina centieniem atšķelt Ukrainas Dienvidaustrumu apgabalus. Par Ukrainas patriotu viņš ir kļuvis tik ļoti, ka piedalās unltranacionālistu kustības «Labējais sektors» rīkotajos pasākumos. Viņa ieskatā ukraiņu pretošanās kustības vadītājs Stepans Bandera, kuru Krievija oficiāli dēvē par fašistu, īstenībā ir varonis.

Odesas baikeris, dzejnieks Marks Gordijenko sevi sauc par krievvalodīgo un atbalsta krievu valodas kā valsts valodas statusa noteikšanu Ukrainā. Tomēr viņš necieš Krievijas televīzijas kompānijas un gatavs kopā ar ukraiņiem nepieļaut Putina armijas ienākšanu Odesā. Latviešus sauc par brāļu tautu un cīņu biedriem.

Marks Gordijenko, Odesas Maidana vadītājs: «Vēl pirms četriem vai pieciem mēnešiem, ja Putins būtu sācis to kustību, es varbūt no dīvāna nebūtu nokāpis, jo mums bija teritorija, kuru laupīja dažādas bandas. Un bandas saucās prokuratūra, Iekšlietu ministrija, Drošības dienests, dažāda līmeņa ierēdniecība. Nebija, ko aizsargāt. Bet, kad sākās Maidans, mūsos radās nacionālā pašapziņa, mēs ieraudzījām, ka esam radījuši kaut ko neizsakāmi lielu. Un tā ir liela vērtība vairāk kā 40 miljoniem cilvēku valstī. Un šī iespēja tautai parādīt sev un visai pasaulei, ka var dzīvot savādāk ar reālu tautas varu, to mēs arī aizsargājam.»

TV3 žurnālists Ansis Pūpols un operators Ģirts Straustiņš vairāk nekā desmit dienas pavadīja Ukrainas Dienvidaustrumos. Izbraukāja pusotru tūkstoti kilometru no Doņeckas līdz Odesai. Bija arī Krimā, kur pēdējā mēneša laikā uzbrukts 100 žurnālistiem.

Komentāri (87)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu