Integrācijas fonds piešķir naudu projektam, kas sadusmo donorvalstis (72)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: micora, CC BY-SA 2.0

Sabiedrības Integrācijas fonds piešķīris ievērojamu Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) grantu biedrībai «Asociācija Ģimene». Bet tās īstenotās aktivitātes pamatīgi saniknojušas donorvalstis, šovakar ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».

Solītā dzimumu līdztiesības politikas pilnveidošana izvērsusies par interpretācijām, kas ir pretrunā ar cilvēka pamattiesību vērtībām. Ar naudas devēju lēmumu «Asociācijai Ģimene» iedotie 45 000 eiro atņemti. Savukārt Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) rīcību, projektu novērtējot kā atbilstošu noteiktajiem mērķiem, vismaz šobrīd neviens izvērtēt negrasās.

EEZ finansētā programma «Nevalstisko organizāciju fonds» Latvijā bija ļoti pieprasīta. Kam naudu dot, kam atteikt – lemj Sabiedrības integrācijas fonds (SIF). Šoreiz par kopējo finansējumu - desmit miljoniem eiro cīnījās aptuveni 600 dažādu organizāciju. Veicās tikai 143. Starp tām - «Asociācija Ģimene».

«Mēs šajā iespējā arī saskatījām iespēju sev - būt līdzvērtīgiem, izmantot šo iespēju pārējiem partneriem pieteikties projektam un gūt kaut nelielu atbalstu savām iniciatīvām pieteikties tieši dzimumu līdztiesības politikas veidošanā,» paskaidro «Asociācija Ģimene» projekta vadītāja Ieva Bērziņa. Viņi pieteikumā solījuši piedalīties dzimumu līdztiesības politikas izstrādē un īstenošanā.

Cīņa pret dzimumu līdztiesībai veltīta mācību materiāla izplatīšanu iepriekš bijusi viena no asociācijas skaļākajām aktivitātēm. Iespējams, arī iemesls, kādēļ aizvadītajā rudenī viņu pieteikuma atbilstība finansējuma mērķim tomēr vērtēta vairākkārt. Neraugoties uz neviennozīmīgajiem ekspertu atzinumiem, SIF asociācijai naudu tomēr piešķīra - 45-us tūkstošus eiro.

Jau pirmajā asociācijas konferencē «Dzimumu līdztiesība izglītības saturā un procesā», kas būtībā sarīkota par Norvēģijas, Lihtenšteinas un Islandes nodokļu maksātāju naudu, tika kritizēti šo valstu centieni dzimumu līdztiesības jomā. Auditorija – skolotāji no Latvijas malu malām. Labklājības ministrija, kas atbild par dzimumu līdztiesības politiku, gan ielūgta netika.

Labklājības ministrijas pārstāve Marika Kupče: «Labklājības ministrija atbalsta viedokļu daudzveidību, tomēr klaja terminu interpretācija, kas ir pretrunā ar zinātniskām teorijām un neatbilst cilvēku pamattiesībām, tāda nav atbalstāma, it sevišķi, ja zālē atrodas izglītības iestāžu un vecāku organizāciju pārstāvji.»

Notikušais izsaucis publikācijas arī Norvēģijas medijos. Kam «Asociācija Ģimene» tērējusi līdzekļus, Norvēģijas vēstniecība uzzinājusi no Labklājības ministrijas, Resursu centra «Marta» un Ziemeļvalstu ministru padomes pārstāvjiem.

Norvēģijas Karalistes vēstnieks Latvijā Jāns Grēvstads: «Mēs sākām izmeklēšanu, un sapratām, ka organizācijas materiāli nesniedz skaidru priekšstatu par tādām pamatvērtībām kā dzimumu līdztiesība un seksuālā orientācija.»

Starptautiskais uzraugs - Finanšu instrumenta birojs, veicot pārbaudi, secinājis, ka pieļauti pārkāpumi un asociācijai piešķirtā nauda jāatņem. Arī šī iestāde, uzsverot respektu pret viedokļu daudzveidību un vārda brīvību, tomēr secinājusi, ka konferences saturs ir pretrunā ar cilvēktiesībām.

SIF direktore Aija Bauere: «Viņi mums ir uzrakstījuši vēstuli, ka tas, kā dzimumu līdztiesība tiek traktēta Norvēģijā un kā traktēts Latvijā ir atšķirīgas lietas tomēr, viņuprāt, un ka viņu vērtības ir savādākas un tamdēļ viņi uzdod mums šo finansēšanu pārtraukt. Tāds ir viņu uzstādījums.»

Sabiedrības integrācijas fonds šobrīd neatzīst, ka būtu kļūdījies, piešķirot līdzekļus asociācijas ģimene pieteiktajam projektam. Tā vienkārši gadījies, turklāt – ar donoru nestrīdoties. Tādos pašos ieskatos ir arī «Asociācija Ģimene», kas Eiropas pamatvērtības nemaz neuzskata par kaut ko vērtīgu

«Asociācija Ģimene» valdes priekšsēdētāja Ilona Bremze: «Cik es saprotu, Eiropas vērtības par ģimeni acīmredzot sāk atšķirties no tā, kādas ir šobrīd Latvijas lielākās sabiedrības daļas izpratne par ģimeni.»

Kad asociācijas vadītājai vaicā, kā tad īsti noskaidrots, ka viņu paustais sakrīt ar sabiedrības vairākuma viedokli, Bremzes kundze atsaucas, ka tā liek domāt komentāri pie ziņām internetā. Un, gan asociācija, gan Sabiedrības integrācijas fonds, mēģinot vēl cīnīties par atņemto naudu, atsaucas uz atbalstu starp Saeimas deputātiem. Starp citu – tie paši, kas cīnījušies par abortu aizliegšanu un tie paši, kuri nupat uzrakstījuši atbalsta vēstuli finansējuma saglabāšanai. Tiesa, šis jautājums jau ir izlemts starptautiskā līmenī.

Norvēģijas vēstnieks domā, ka notikušais ir tikai viens atsevišķs gadījums, kas neliks pārskatīt sadarbību ar Sabiedrības integrācijas fondu. Savukārt Finanšu ministrija SIF un Labklājības ministrijai uzdevusi sagatavot priekšlikumus, lai šādas nepatīkamas situācijas ar neadekvātu finanšu piešķiršanu neatkārtotos.

Komentāri (72)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu