Medicīnas vēstures muzejā būs skatāma izstāde «Dzintars: mīti un zinātne» (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā 15.aprīlī plkst.16 tiks atklāta izstāde «Dzintars: mīti un zinātne», kas būs otrais pieturas punkts Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas muzeju projektā «Dzintara ceļš Rīgā», aģentūru LETA informēja nodibinājuma «Rīga 2014» sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris.

Šī projekta pirmo pastāvīgo ekspozīciju «Dzintars laiku lokos» iespējams iepazīt Latvijas Dabas muzejā.

Dzintaru visos laikos apvijuši nostāsti par tā maģiskajām īpašībām. Jaunajā izstādē būs atspoguļots dzintara maģiskais un racionālais pielietojums sadzīvē, ārstniecībā un rituālos, sākot no aizvēstures dzintara maģiskajiem rituāliem, caur viduslaiku misticismu un pirmajiem atklājumiem līdz mūsdienu zinātniskiem sasniegumiem dzintarskābes izmantošanā.

Izstādē varēs pārliecināties par t.s. saules akmens plašo pielietojumu un nezūdošo vērtību, kas saglabājusies gadsimtiem ilgi, transformējoties arvien jaunos veidos un zinātnes sasniegumos. No 19.gadsimta beigās Kuršu kāpās atrasto antropomorfo un zoomorfo dzintara figūriņu replikām līdz mūsdienu dzintarskābes ķīmiskai iegūšanai, no viduslaiku aptiekāru teiksmainajām zālēm ar dzintara pulveri līdz mūsdienu medikamentiem, uztura bagātinātājiem un dzintara diegam. Izstādē varēs apskatīt arī lietuviešu mākslinieku krāšņo dzintara kleitu, kas sver 4,6 kilogramus un ir bijusi eksponēta lielākajās modes pilsētās, bet tagad atceļojusi uz Rīgu. Tāpat ikviens varēs aptaustīt 2,1 kilogramu smagu dzintara gabalu. Apmeklētājus pārsteigs mākslinieka Voldemāra Johansona videoinstalācija.

Izstādē būs eksponēti materiāli no Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskās bibliotēkas, LU Latvijas vēstures institūta, Turaidas muzejrezervāta, Lietuvas mākslas muzeja, Palangas un Kaļiņingradas Dzintara muzeja un Itālijas Bazilikatas apriņķa arheoloģijas muzeja krājuma.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs ir viens no trim lielākajiem medicīnas vēstures muzejiem pasaulē, tajā atspoguļota medicīnas attīstības vēsture, sākot no etnomedicīnas līdz mūsdienām.

Izstādi varēs apmeklēt no 16.aprīļa līdz 15.oktobrim.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu