Valmieras teātrī gaidāma pirmizrāde komēdijai par dzīves un teātra atšķirībām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Priednieks-Melnacis

Svētdien, 13.aprīlī Valmieras teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos pazīstamā britu dramaturga Maikla Freina luga «Klusumu! Notiek izrāde» (Noises Off), ko iestudē režisore Inese Mičule. Tā ir kādas izrādes tapšanas un spēlēšanas hronika, kurā dzīves un teātra notikumi ir gaužām cieši sapinušies, portālu «Apollo» informēja Valmieras teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Ceriņa.

Maikla Freina luga ir ironisks, bet mīlestības pilns skatījums uz teātri un cilvēkiem, kas ar to saindējušies. «Teātris nav dzīve,» strikti saka režisore. «Ja šīs lietas sajauc, tad ir ziepes!» Un tieši to ir izdarījuši lugas varoņi. Kopējā projektā iesaistītie aktieri pašā izšķirīgākajā izrādes tapšanas posmā – pēdējā ģenerālmēģinājumā – cenšas noskaidrot ne vien to, kas nav saprasts lugā un režisora skaidrojumos, bet grib atrisināt arī ne vienu vien «dienesta romānu».

«Svarīgākais, ko esmu sapratusi – komēdiju veidot ir grūti, jo par sevi jau nav viegli pasmieties,» atzīst Inese Mičule. «Tas, kas cilvēkam pašam šķiet ļoti nopietns, pat dramatisks, no malas izskatās komisks un pat absurds. Un brīžiem arī ar mums pašiem mēģinājumos notiek tieši tas pats – mēs ņemamies ar putām uz lūpām, lai pierādītu katrs savu taisnību, un tad cīnāmies tālāk.»

Izrādes radošajā komandā ir scenogrāfs Gints Sippo, kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa un kustību konsultante Liene Stepena, bet lomās iejūtas aktieri: Dace Eversa vai Baiba Valante, Imants Strads vai Māris Bezmers, Māra Mennika, Elīna Vāne, Oskars Morozovs vai Ģirts Rāviņš, Inese Ramute, Kārlis Freimanis, Arnolds Osis, Aigars Vilims vai Juris Laviņš.

Maikla Freina luga ir viens no visgrūtākajiem dramaturģijas žanriem – situāciju komēdija, kurā notikumi un to izraisītās sekas mainās zibenīgi, bet komiska ir nopietnība, ar kādu varoņi izturas pret sevi un dzīvi. «Mūsu mērķis ir nevis pliki izklaidēt vai tukši smīdināt, bet radīt skatītājiem pozitīvas emocijas, labu enerģiju,» saka izrādes režisore. «Ja izrādei beidzoties, aktieri būs slapji, bet apmierināti, savukārt skatītāji – labā garastāvoklī, tad mēs būsim izpildījuši savu funkciju.»

Izrāde «Klusumu! Notiek izrāde!» arī 15., 26. un 27.aprīlī, 2., 3., 22.maijā un 12., 13.jūnijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu