«Microsoft» pārtrauc «Windows XP» tehnisko atbalstu (32)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pēc teju 13 gadus ilgušas darbības ASV informācijas tehnoloģiju gigants «Microsoft» šodien pārtrauc tehniskā atbalsta sniegšanu populārajai operētājsistēmai «Windows XP».

Kaut arī «Microsoft» vairākkārt brīdinājis par nenovēršamo atbalsta pārtraukšanu «Windows XP», nozares ekspertu aplēses liecina, ka populāro operētājsistēmu vēl joprojām izmanto 20-30% datorlietotāju.

«Es esmu pārliecināts, ka to vidū ir visi, sākot no policijas iecirkņiem līdz bankām un no advokātu birojiem līdz restorāniem,» norāda kiberdrošības uzņēmuma «Trustwave» direktors Kristofers Pougs.

Tomēr visvairāk «Windows XP» joprojām izmanto privātpersonas, nevis uzņēmumi.

«Windows XP» tirgū nonāca 2001.gadā. Kaut arī pēc tam izlaistas trīs jaunākas operētājsistēmas versijas, daudz kritizētā «Windows Vista» un veiksmīgākie «Windows 7» un «Windows 8», gandrīz trešā daļa datorlietotāju palikuši uzticīgi «Windows XP». «Microsoft» norāda, ka neviena cita operētājsistēma tik ilgi nav pastāvējusi.

«Microsoft» atbalsts paredz regulārus drošības atjauninājumus, bet, pārtraucot izstrādāt programmas labojumus jaunatklātiem «drošības caurumiem», operētājsistēmas lietotājiem būs jāpaļaujas pašiem uz savām spējām atvairīt uzbrukumus.

Ņemot vērā datortehnoloģiju straujo attīstību un ierīču salīdzinoši īso mūžu, jaunākie datori, visdrīzāk, darbojas ar jaunākām «Windows» versijām. Taču daudzi mazie uzņēmumi ir palikuši pie «Windows XP», jo ir pieraduši pie šīs operētājsistēmas.

Visvārīgākie varētu būt sektori, kuriem nav nepieciešamas izsmalcinātas datorprasmes, kā arī augošie tirgi un izglītības iestādes, kurām nav lielu līdzekļu.

Tomēr vislielākās bažas sagādā bankomāti, no kuriem daudzi darbojas ar operētājsistēmu «Windows XP».

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu