Kornēliuss Gurlits panāk vienošanos ar Vāciju par atrasto mākslas darbu likteni (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vācu sirmgalvis Kornēliuss Gurlits, pie kura nesen tika atrasts liels skaits šaubīgas izcelsmes gleznu, panācis vienošanos ar Vācijas valdību par mākslas darbu tālāko likteni.

Kā jau ziņots, 2012.gadā policija Gurlita dzīvoklī Minhenē atrada aptuveni 1500 nacistu nolaupītas gleznas un zīmējumus.

Patiesajiem īpašniekiem vai to mantiniekiem gada laikā jāpiesakās uz gleznām. No vienas puses, šādas vienošanās rezultātā daudzas gleznas paliks Gurlita īpašumā. No otras puses raugoties, termiņa noteikšana pasteidzinās iespējamo mantinieku atrašanu.

«Darbi, kuru patiesos īpašniekus policija nespēs atrast, tiks atdoti Kornēliusam Gurlitam,» teikts abu pušu paziņojumā.

Patieso mantinieku meklēšanu apmaksās valsts.

Vienošanās neattiecas uz vēl 238 gleznām, kas tika atrastas Gurlita miteklī Zalcburgā.

Gurlits jau pagājušajā mēnesī paziņoja, ka esot gatavs sadarboties ar patiesajiem īpašniekiem vai to mantiniekiem un atdot viņiem likumīgi piederošos mākslas darbus. Taču viņam vēl bija jāpanāk vienošanās ar Vācijas varasiestādēm, kas 2012.gada februārī gleznas konfiscēja.

Gurlits, kurš jau pārkāpis 80 gadu slieksni, dzīvojis savrupu dzīvi, galvenokārt iztiekot no līdzekļiem, kurus ieguvis par dažiem gadu gaitā pārdotiem mākslas darbiem.

Viņa tēvs ieguva šos mākslas darbus 30.-40.gados, kad nacistiskās Vācijas propagandas ministrs Jozefs Gēbelss bija uzticējis viņam gādāt par mākslas darbu eksportu.

Gurlita kolekcijā ir vairāku 20.gadsimta slavenāko mākslinieku darbi, tostarp Pablo Pikaso, Anrī Matisa un vācu gleznotāju Maksa Bekmana, Emīla Noldes un Maksa Lībermana darbi.

Pirms Otrā pasaules kara un tā laikā nacisti Vācijā un visā Eiropā sagrāba savā īpašumā tūkstošiem mākslas darbu, lielākoties konfiscējot tos ebrejiem vai piespiežot pārdot par nesamērīgi zemu cenu.

Tūkstošiem mākslas darbu ir atgriezušies pie saviem īpašniekiem vai to pēctečiem, bet daudzi joprojām nav atrasti.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu