Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas telpas pēc rekonstrukcijas kļūs divreiz plašākas (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: rigasdome, All Rights Reserved

Otrdien, 8. aprīlī,  Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un priekšsēdētaja vietnieks  Andris Ameriks apsekoja Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas ēku Skrindu ielā 1, kur  notiek būvniecības darbi, portālu «Apollo» informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

«Mūsu galvenais mērķis bija skolā nomainīt apkures sistēmu, kā arī paplašināt esošās skolas telpas. Šodien pārliecinājāmies, ka visi būvdarbi gan restaurētajā ēkā, gan jaunajā sporta kompleksā izdarīti par 60%, un jau šī gada 1. septembrī tie būs paveikti,» saka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Arhitekta R.G. Šmēlinga 1903. gadā celtajā ēkā rekonstrukcijas darbi tika uzsākti 2012.gadā. Pamatskolas ēka bija viena no divām izglītības iestādēm Rīgā, kurā nebija ierīkota centrālā apkure un tā tika apsildīta, izmantojot ogles.

Katru gadu, pienākot apkures sezonai, saasinājās apkures problēmas, jo vienīgais siltuma avots bija 111 gadus vecā skolas krāsns. Ogļu apkure ir ne tikai dārgāka kā citi šobrīd pieejamie kurināmie, bet arī piesārņoja skolas apkārtni ar pelnu nosēdumiem un gaisu ar palielinātu daudzumu CO2 izmešu. Ogļu apkures dēļ bērniem nebija iespējams lietot dušas pēc sporta nodarbībām, jo siltais ūdens bija tikai laikā, kad tiek kurināta krāsns. Tā kā šī ir skola ar mākslas novirzienu, mazajiem gleznotājiem pēc nodarbībām otas un traukus nācās skalot aukstā ūdenī.

Tagad, nomainot apkures sistēmu, skolā ir arī siltais ūdens. Līdz šim Tautas daiļamatniecības pamatskolu pieslēgt centrālajai apkurei nebija iespējams, jo tuvumā nebija siltumtīkla trašu, taču tagad , līdzās Abrenes ielā būvējot jauno tiesu ēku, izbūvēti jauni centrālās siltumapgādes tīkli, kuriem varēja pieslēgt skolu.

«Pirms pāris gadiem pamatskolas telpas apsildīja aizvēsturiska apkures sistēma – ogļu krāsns. Par to, ka sporta zālē lielajā ziemas salā bija aptuveni tikai pieci grādi virs nulles pārliecinājos pats personīgi. Šobrīd jau skolā ir ierīkota jauna un moderna apkures sistēma un tajā būs laba ventilācija. Skolas vēsturiskais komplekss būs savienots ar pārējiem piebūvētiem sporta un mācību korpusiem, kas būtiski atvieglos mācību procesu. Apskatot telpu plānojumu ir ievērotas gan personāla, gan audzēkņu ikdienas solim nepieciešamās funkcijas,» ir pārliecināts Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Īpaši jāizceļ jaunā sporta kompleksa piebūve - 1200 kvadrātmetru lielajā sporta zālē paredzēti laukumi volejbolam, basketbolam, rokasbumbai, florbolam, badmintonam, tenisam. Zāles konstrukciju un iekārtu augstums - 10,8 metri no zāles grīdas - ļaus rīkot arī starptautiskas sacensības volejbolā. Sporta zālē paredzētas transformējamas tribīnes 258 vietām, bet skolu ar sporta kompleksu savienos speciāli izbūvēta pāreja. Korpusā pret skolas ēku izvietotas dušas, ģērbtuves, trenažieru zāle un citas sportistiem nepieciešamas telpas.

Remontdarbus Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolā veic SIA «Abora». Kopējās būvniecības izmaksas ir gandrīz 7,8 miljoni eiro.

O. Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskola uzcelta 1903. gadā pēc arhitekta R. Šmelinga projekta. 1904. gadā tajā atradās sešas skolas - Pētera skola, Pētera meiteņu skola, Martas meiteņu skola, Aleksandra zēnu skola, Jēzus skola un Matīsa zēnu skola. 1915. gadā skolas telpas pārņem kara resors mobilizācijai. O. Kalpaka vārdu skola ieguva 1919. gada 15. septembrī, kad savu darbību sāka O. Kalpaka 12. latviešu pamatskola. 1919. gadā O. Kalpaks viesojies šajā skolā. 1940. gadā Oskara Kalpaka vārdu skolai atņēma un par tautas nodevējiem nosauca un izsūtīja daudzus skolotājus, skolēnus un viņu vecākus. Otrā pasaules kara laikā skolā atradās poļu un ebreju skolas, bet pēc kara skolai pievienoja 39. vidusskolu un tā kļuva par 29. vidusskolu, kurā pirmajos pēckara gados mācījās no Krievijas bērnunamiem atvestie latviešu bērni. 29. vidusskolas pastāvēšanas laikā skolai bija lieli panākumi, iedibinājās labas tradīcijas. 1964. gadā darbu sāka 13. astoņgadīgo skola.

Astoņdesmitajos gados skolā ierīkoja mācību kombinātu, kurš skaitījās labākais Padomju Savienībā. Tajā apmācīja nākamos pavārus, dzelzceļa pavadoņus un vēl citu profesiju pārstāvjus. Astoņdesmitajos gados skolā ierīkoja mācību kombinātu, kurš skaitījās labākais Padomju Savienībā. Tajā apmācīja nākamos pavārus, dzelzceļa pavadoņus un vēl citu profesiju pārstāvjus. 2000. gada 10. februārī skola atjaunoja savu vēsturisko nosaukumu Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskola.

Ēka Skrindu ielā 1 ir viena no Rīgas pilsētas arhitekta Reinholda Georga Šmēlinga 20 gs. sākumā «ķieģeļu stilā„ projektētajām skolām (līdzīgas – Rīgas pilsētas pamatskolas Lavīzes ielā 2a (1901.), Slokas ielā 65 (1908-1909), Lomonosova ielā 4 (1908-1909). Ēka būvētā ķieģeļu stilā, kas bija viens no eklektisma paveidiem. Tam raksturīgas neapmestu ķieģeļu fasādes ar mūrētām dzegām un dekorētiem zelmiņiem. Ēku komplekss nav arhitektūras piemineklis, taču tas atrodas Rīgas vēsturiskā centra aizsargzonā.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu