Paņem sevi aiz rokas un aizved uz krūts veselības pārbaudi (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar izstādi «Sieviete. Krūtis. Veselība.» atklāta krūts veselības informatīvā kampaņa «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!», kuru jau ceturto gadu pēc kārtas organizē krūts vēža pacientu atbalsta biedrība «Vita» un Latvijas Basketbola savienība, informēja «Divi gani - veselīgas sabiedriskās attiecības».

Kampaņu šogad spēcina reģionālās vēstneses dažādās Latvijas pilsētās un novados - aktīvi un atbildīgi cilvēki no Madonas, Ikšķiles, Ogres, Jēkabpils, Strenčiem, Jelgavas, Skrundas, Garkalnes, Jūrmalas, Nīcas, Saldus, Gulbenes, Rundāles, Vecāķiem, Ķekavas, Ozolniekiem, Tukuma, Iecavas, Daugavpils, kuri ne tikai izplatīs kampaņas materiālus, bet arī uzrunās, aicinās un mudinās sievietes personīgi pārbaudīt krūts veselību.

Kampaņas laikā, aprīļa un maija mēnesī darbosies arī informatīvais tālrunis 27 88 3443. Ja sieviete vecumā no 50 - 69 gadiem ir saņēmusi valsts nosūtīto uzaicinājuma vēstuli, un viņai ir neskaidrības par mamogrāfijas metodi, diagnostikas vietām vai aicinājuma vēstuli, viņa ir aicināta zvanīt un rast atbildes uz saviem jautājumiem.

Mamogrāfija nenovērš krūts vēzi, bet palīdz to atklāt pēc iespējas agrīni, tālab regulārām pārbaudēm ir tik būtiska nozīme. Ar vienu reizi nepietiek, pārbaudes jāveic regulāri! Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu vecumā no 50 - 69 gadiem saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Diemžēl realitātē tikai ~34% sieviešu veic mamogrāfiju un joprojām 1/3 krūts vēžu ir atklāti novēloti.

Kampaņas «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!» atklāšanā piedalījās veselības ministre Ingrīda Circene, krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības «VITA» vadītāja Irīna Januma, Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps un kampaņas seja, basketboliste Ieva Krastiņa, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs doc. Jānis Eglītis, Nacionālā veselības dienesta direktors Māris Taube, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības «Dzīvības koks» valdes locekle Maija Kārkliņa, kampaņas reģionālie vēstneši un mākslinieki, kuri ziedojuši darbus izstādei «Sieviete. Krūtis. Veselība.».

Latvijas Republikas veselības ministre Ingrīda Circene: «Šīs kampaņas galvenais mērķis ir pievērst uzmanību. Mēs nespēsim katru sievieti paņemt aiz rokas un aizvest uz veselības pārbaudēm, vai tā būtu krūts vēža vai dzemdes kakla pārbaude. Tomēr mēs gribam aicināt ne tikai sievietes, bet arī visus viņu ģimenes locekļus - runājiet par veselības nozīmi. Pajautājiet savām mammām, draudzenēm - vai jūs bijāt uz pārbaudi? Vai esat saņēmuši šo uzaicinājumu? Mēs gribam pēc iespējas vairākiem cilvēkiem atgādināt - veselība ir vislielākā vērtība, kāda vien mums ir dota.»

Krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības «VITA» vadītāja Irīna Januma: «Mēs visas varam būt veselas. Padomājiet, varbūt jūsu kolektīvā kāda sieviete klusē un slēpj, ka viņai ir šī diagnoze. Bet slēpt nevajag. Tad, kad jūs to pasakāt, atbrīvojas organisma spējas, sāk funkcionēt asinsrite, tā dod skābekli katrai mūsu šūnai, un ar to mēs sākam sevi ārstēt. Vēzis mīl stagnāciju, tad viņam ir silti un labi. Tāpēc es aicinu sievietes biežāk smaidīt un neslēpt savu sāpi, ja tāda ir! Pasmaidiet!»

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps: Latvijas Basketbola savienības sieviešu izlase jau ceturto gadu ir šīs kampaņas patroneses. Pirms četriem gadiem mēs iesākām šo akciju ar tādām basketbola leģendām kā Uļjanu Semjonovu, Lieni Jansoni, Guntu Baško. Man ir prieks, ka jaunā paaudze - Ieva Krastiņa, ar tādu pašu entuziasmu un pašaizliedzību, šajā kampaņā ir iesaistījusies jau otro gadu. Savukārt mūsu kā vīriešu uzdevums ir pajautāt savām sievietēm - vai jūs pārbaudījāt savu krūts veselību? Vai viss ir kārtībā?»

Basketboliste Ieva Krastiņa: «Es ar lielu prieku iesaistījos šajā kampaņā, jo šī problēma skāra arī manu ģimeni, mana vecmāmiņa laicīgi neatklāja vēzi, tādēļ aizgāja no šīs dzīves. Kampaņas devīze ir - Mammu, pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! Mēs nevaram paņemt katru sievieti pie rokas un aizvest pārbaudīties, bet mans uzdevums, kā jaunajai paaudzei, ir paņemt tieši savu mammu, vecmammu, tanti, un aizvest viņas pārbaudīties. Es to arī veiksmīgi izdarīju!»

Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs doc. Jānis Eglītis: «Man ļoti patīk šī gada ideja par reģionālajiem vēstnešiem, kuri lielā mērā nākotnē varēs uzlabot sieviešu aktivitāti attiecībā uz valsts uzaicinājumiem saistībā ar mamogrāfijas apmeklējumu. Mēs, mediķi, ne īpaši pozitīvi vērtējam tendenci, kas pēdējā laikā parādās saistībā ar negatīviem rakstiem par mamogrāfijas metodi. Šis izmeklējums, kā skrīninga metode, parādījās 60.gadu sākumā Ņujorkā, un to iniciēja apdrošināšanas kompānijas, lai mazinātu izmaksas saistībā ar krūts vēža ārstēšanu. Ko viņi ieguva? Metode ļāva samazināt mirstību par 30%. Viņu piemēram sekoja visa Skandināvija, kur vairāk nekā 90% sieviešu apmeklē mamogrāfiju. Latvijā uzaicinājuma vēstules sievietes saņem no 2009.gada. Diemžēl atsaucība ir maza. Trešdaļa atnāk, divas trešdaļas neatnāk. Man sāp sirds par tām sievietēm, kuras vēršas pie mums novēloti. Bet mums ir liels prieks, ka katru nedēļu ir kāda jauna paciente, kurai audzējs atrasts tikai 3 - 4 milimetru lielumā. Tas ir veiksmes stāsts, ko mēs gribētu redzēt praktiski ikdienas, jo 3 - 4 milimetri liels audzējs ir absolūti izārstējams.»

Nacionālā veselības dienesta direktors Māris Taube: «Mēs uzaicinājuma vēstules izsūtām ļoti mērķtiecīgi sievietēm vecumā no 50 - 69 gadiem. Aicinām sievietes nebaidīties un atsaukties uzaicinājuma vēstulei! Uztvert to, kā oficiālu vēstuli, piemēram, kā no Valsts ieņēmuma dienesta.»

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības «Dzīvības koks» valdes locekle Maija Kārkliņa: «Jau sešus gadus mūsu biedrība organizē psihosociālās rehabilitācijas nometnes. Mēs strādājam ar sievietēm, pārsvarā ar krūts vēža pacientēm, kuras jau ir šo slimību pārcietušas, vai arī pārdzīvo, un vasarā šādas nometnes mums ir vairākas. Organizācijai «Dzīvības koks» ir plāns Jēkabpils novadā izveidot vietu, kur psihosociālā rehabilitācija varētu notikt 12 mēnešus gadā. Ceram uz atsaucību jūnija sākumā, kad tiks izsolīti izstādes «Sieviete. Krūtis. Veselība.» darbi. Ikviens ziedojums būs ieguldījums palīdzībā onkoloģijas pacientiem.»

Reģionālā vēstnese no Ikšķiles novada, Liene Cipule: «Es tiešām lepojos ar to, ka esmu kļuvusi par vienu no reģionālajām vēstnesēm. Ceru, ka katru gadu vēstneses kļūs arvien vairāk. Tā ir liela nepieciešamība sievietēm uzrunāt sievieti. Būtiski ir ne tikai pielikt plakātu un atstāt bukletus, bet arī pajautāt viņām - tu biji pārbaudīties? Es aicinu aprīļa un maija mēnesī uzrunāt arī ģimenes ārstus, vienai otru, kā arī, protams, parūpēties arī par sevi.»

Andris Purviņš, gleznotājs, darba «Iekšējais cilvēks» autors: «Mana visdziļākā pārliecība, ka nelaimes mūsos rodas brīdī, kad esam aizmirsuši klausīties sevī. Tās ir vissmalkākās vibrācijas, par kurām mums ir tikai jānojauš. Jau no mazotnes mums dots uzdevums katrā dzīves situācijā atrast «sazobi» ar savu «iekšējo cilvēku». Novēlu Jums «klausīt sevi» un dod šīs vērtīgās zināšanas tālāk.»

Ieva Bondare, gleznotāja, darba «Jautrās purenes» autore: «Mīlēt dzīvi nozīmē mīlēt sevi. Mīlēt sevi nozīmē rūpēties par sevi! Neatliec uz rītdienu, sāc jau šodien!»

Izstādes «Sieviete. Krūtis. Veselība.» darbi, reģionālo vēstnešu kontaktinformācija un plašāka informācija par kampaņu «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!», kā arī informācija par krūts vēža diagnostiku un ārstēšanu ir pieejama www.pārbaudikrūtis.lv.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu