LMA būs aplūkojama retrospektīva Kazuko Mijamoto darbu izstāde

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Mākslas akadēmija tupina aizsākto izglītojoši eksperimentālo projektu «Sharing Experience» un aicina apmeklēt amerikāņu mākslinieces Kazuko Mijamoto izstādi. Retrospektīvās izstādes ekspozīciju veidos dažādu mediju un periodu darbi, vairāku performanču ieraksti un īpaši izstādei sagatavota video intervija, kurā Kazuko Mijamoto atbild uz Latvijas Mākslas akadēmijas studentu uzdotajiem jautājumiem. Izstāde Mākslas akadēmijas pirmā stāva zālē būs aplūkojama no 2014. gada 10. līdz 25. aprīlim. 

Māksliniece Kazuko Mijamoto (Kazuko Miyamoto) savā radošajā un ikdienas dzīvē uzskata, ka jādzīvo sekojot trīs principiem: līdzjūtība, mērenība, pieticība – caur vienkāršo uz sarežģīto ideju un jūtu pasauli. Spriegums, nedrošība, jutīgums, seksualitāte, attiecības, nenoteiktība, neaizsargātība, bailes – tās ir Kazuko Mijamoto darbos apspēlētās tēmas. Kazuko Mijamoto vārds ir saistīts ar Amerikas konceptuālās mākslas vienu no spilgtākajām personām – Solu Levitu (Sol Lewitt). Kopš 1968. gada abus māksliniekus saistīja draudzība un studentes-mentora attiecības. Tikšanās ar Solu Levitu izmainīja mākslinieces Kazuko Mijamoto dzīvi un vidi, palīdzēja izdarīt izvēli par labu minimālisma un konceptuālās mākslas virzieniem. Kazuko Mijamoto aktīvi reaģē uz aktuāliem notikumiem Amerikā, Japānā, pasaulē un, protams, tuvāko draugu lokā, visas savas emocijas atainojot mākslas darbos.

Jau vairāk kā 25 gadus māksliniece Kazuko Mijamoto vada galeriju Manhetenas austrumu zemajā daļā (Lower East Side) Ņujorkā, kas izveidota kā radošs mākslas centrs – komūna. Galerijas darbs ir daudzfunkcionāls, mākslinieku izstādes spontāni kļūst par dzejas vakaru, džeza koncertu vai Japānas tradicionālas mūzikas un dejas prezentāciju. Regulāri galerijā tiek rīkotas performances. Vairākus gadus galerija darbojas kā bezpeļņas organizācija, atbalstot jaunos māksliniekus, sniedzot viņiem iespēju pirmo reizi parādīt savus darbus plašai publikai.

Mākslinieces Kazuko Mijamoto darbi tikuši izstādīti šādos muzejos un galerijās: MoMA un MoMA PS1, Ņujorka, ASV; Paula Cooper Gallery, Ņujorka, ASV; Lentos Museum, Linca, Austrija; Storefront Gallery for Art and Architecture, Ņujorka, ASV; A.I.R. Gallery, Ņujorka, ASV; Valentina Bonomo Gallery, Itālija; Exile Gallery, Berlīne, Vācija; Marilena Bonomo Gallery, Bari, Itālija; Kunsthalle Krems, Kremsa, Austrija; Galleria Alessandra Bonomo, Roma, Itālija; Juchigatsu Gallery, Tokija, Japāna; Galerie Perrotin, Parīze, Francija. Kazuko Mijamoto darbi atrodas MoMA mākslas darbu kolekcijā, Sola Levita darbu kolekcijā.

Mākslinieces Kazuko Mijamoto darbu izstāde ir turpinājums izglītojošajam eksperimentālajam projektam «Sharing Experience», kas īstenots pateicoties galerijas «onetwentyeight» vadītājas Kazuko Mijamoto iniciatīvai, kā arī kuratores Marinas Goldenas iesaistei. Projekts aizsākās 2013. gada 6. novembrī, kad galerijā «onetwentyeight» bija skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas rektora prof. Alekseja Naumova un prorektora prof. Kristapa Zariņa izstāde «Let’s Talk About Painting» un Latvijas Mākslas akadēmijā bija aplūkojama amerikāņu mākslinieka un Ņujorkas Modernās mākslas muzeja (MoMA) lektora Gordona Sasaki (Gordon Sasaki) personālizstāde «Virsmas spriegums».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu