Kalvītis nosauc lielākās kļūdas, kas pieļautas Latvijā (438)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekspremjers Aigars Kalvītis uzskata, ka viena no lielākajām kļūdām, kas tika pieļauta Latvijā, bija pieļautā iespēja kredītus ņemt eiro valūtā. Intervijā laikrakstam «Diena» Kalvītis stāsta, ka pēc viņa domām krīzes laikā tas pasargājis investorus un nesis zaudējumus tautai.

«Raugoties šodienas acīm, es nekad nesapratīšu, kāpēc [ Finanšu un kapitāla tirgus komisija] FKTK un Latvijas Banka pieļāva, ka Latvijā izsniedz kredītus eiro valūtā. Nevienā valstī svešā valūtā privātpersonas nevar ņemt kredītus. Krīzē tas pasargāja investorus un nesa zaudējumus tautai. Aizņēmumu svešā valūtā dēļ mēs nevarējām pielietot klasisko krīzes pārvarēšanas instrumentu – naudas devalvāciju, ko veiksmīgi izmantoja poļi, briti, zviedri,» saka Kalvītis.

Kā otru problēmu Kalvītis minējis faktu, ka bankas aizņēmās īstermiņa resursus un izmantoja tos nekustamo īpašumu ilgtermiņa kreditēšanā.

«Un tā rīkojās ne tikai «Parex», faktiski visas Latvijas bankas. Es tolaik biju valdības vadītājs, kāds pārmet arī man, bet tā nebija valdības atbildības sfēra. Mūsu fokuss bija uz valsts budžetu. Manas valdības laikā tas bija kārtībā – divus gadus bija atlikums, pēdējā gadā pat 117 miljoni plusā, kas nekad citkārt nav bijis. Un sociālajā budžetā vispār bija uzkrāts miljardu latu liels atlikums. Pa šiem gadiem viss notērēts. Bet tas arī objektīvi, jo nav cilvēku, kas strādā, nav, kas maksā nodokli,» tā Kalvītis.

Komentāri (438)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu