Biedriņa pirmais treneris atskatās uz basketbolista karjeru (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Par basketbolista Andra Biedriņa karjeras sasniegumiem vajadzētu priecāties, jo bija kāds, kura sasniegumiem sekot līdzi, uzskata sportista pirmais treneris Raivo Otersons.

Kā zināms, Biedriņš, kurš ilgus gadus bija vienīgais Latvijas pārstāvis NBA, iepriekšējā nedēļā tika atbrīvots no Jūtas «Jazz» sastāva, pēcāk kļūstot arī par brīvo aģentu. Pasaules spēcīgākajā basketbola līgā Biedriņš pavadījis desmit gadus, debitējot tikai 18 gadu vecumā.

«NBA karjera viņam nemaz nav bijusi tik īsa. Desmit gadi šajā līgā nav mazs laiks. Viņš tur nokļuva maksimāli ātri - praktiski uzreiz pēc vidusskolas,» sarunā ar aģentūru LETA atceras Otersons. «Tobrīd viņa ceļu uz NBA noteica vairākas veiksmīgas apstākļu sakritības. Tobrīd līgas komandas koncentrējās vairāk uz garā gala spēlētājiem. Tāpat veiksmīga vēlāk bija trenera Dona Nelsona parādīšanās Goldensteitas «Warriors» komandā

Tieši Nelsona vadībā Biedriņš aizvadīja savas veiksmīgākās sezonas NBA, spēlēs regulāri izceļoties ar double-double. «Ne katram izdodas tik vienmērīgi nospēlēt vairākus gadus, un tas nav sīkums. Lai arī kā nebūtu tālāk, Biedriņa laiks šajā līgā bija labs.»

«Cik saprotu, šobrīd viņš mokās ar dažādām veselības problēmām - sāpes pēc slodzēm ir milzīgas. Tomēr arī šajā aspektā Biedriņš bija veiksmīgs, jo viņš iztika bez savainojumiem, kas viņam liktu izlaist garāku laika posmu, piemēram, sezonu. Savukārt tagad viņam ir «savākušās» mazās traumas, kas neliek mieru, taču karjerā kopumā Andrim būtu grēks žēloties par veselību, un par to viņš arī nekad nav sūdzējies,» uzskata treneris.

Tieši šīs mazās traumas Otersons min kā vienu no iemesliem, kas Biedriņu izsita no uzņemtā ritma, tāpat talkā nāca arī dažādas apstākļu sakritības.

«Ja paņem jebkuru sportistu, visiem bijušas problēmas. Arī citas basketbola zvaigznes pēc vasarām, kas pavadītas izlasēs, atsaukušās uz lielajām slodzēm un mikrotraumām. NBA regulārajā sezonā tomēr ir jāaizvada 82 spēles - šis sporta veids kļūst ātrāks un patērē vairāk cilvēka resursu,» atzīst Otersons, kurš neuzskata, ka, piemēram, skandalozās 2009. gada vasaras notikumi uz Biedriņu būtu atstājuši lielu iespaidu. «Viņš saprot, ka katram ir savs darbs - arī žurnālistiem un medijiem. Protams, nekas patīkams tas nav, jo neviens nav robots, bet augstākā līmeņa sportistiem ar to ir jārēķinās.»

Otersonam šogad nav izdevies sazināties ar 28 gadus veco Biedriņu, taču abi pēdējo reizi runājuši rudenī, kad basketbolists nesen bija aizmainīts uz «Jazz».

«Šajā komandā viņam iespēju izcelties bija mazāk. Komandai sezonas pirmā daļa nebija sekmīga un tā sāka iespēlēt jaunos basketbolistus,» saka treneris. «Tomēr pirms sezonas viņam ar sajūtām viss bija kārtībā. Izmaiņas jau sen prasījās, tikai jautājums, vai tās nenāca par vēlu. Deviņi gadi vienā klubā tomēr ir ļoti daudz. Biedriņš vairāk iederētos aizsardzības tipa komandā, tieši šādas vienības bija ieinteresētas viņa piesaistē pirms diviem gadiem, taču kaut kas līdz galam neizdevās. Bija kādi trīs varianti. Ja kāds no tiem būtu realizējies, iespējams, karjeras turpinājums būtu bijis citādāks. Darījums, kas iepriekšējā vasarā norisinājās starp «Warriors» un «Jazz», bija novēlots.»

Basketbolista pirmais treneris Otersons nezina, kas ar Biedriņu notiks nākotnē. «Jebkurā gadījumā viņš pieņems pareizu lēmumu. Tas viss būs atkarīgs no viņa veselības stāvokļa un piedāvājumiem, kā arī sakritībām. Viņš savas dzīves 22 gadus veltījis basketbolam. Biedriņš ir spēlējis ļoti daudz izlasēs, cīnījies NBA, izbaudījis arī izslēgšanas spēļu atmosfēru. Viņš savā karjerā ir piedzīvojis daudz ko. Jautājums, cik vēl palicis viņā pašā?»

Biedriņš brīvā aģenta statusā nonācis 28 gadu vecumā, bet jau kādu laika virmo runas, ka viņš savu basketbolista karjeru grasās noslēgt. «Ja viņš savu NBA karjeru būtu sācis, piemēram, pēc kādas ASV augstskolas absolvēšanas 22 gadu vecumā, šobrīd viņam būtu 32 gadi, un tas būtu normāls vecums. Tāpēc līgas vadība šobrīd arī cīnās pret to, lai draftam pieteiktos ļoti jauni basketbolisti, kuri tikai nesen sasnieguši pilngadību un pabeiguši vidusskolu. Katru gadu lielie pārlidojumi atstāj iespaidu uz veselību. Biedriņa desmit gadu stāžs NBA noteikti nav mazs - viņa ceļš bijis veiksmīgs.»

«Ir jāpriecājas, ka mums tāds sportists ir bijis, kuram sekot līdzi ar pastiprinātu uzmanību. Arī citiem augstākā līmeņa atlētiem bijuši kāpumi un kritumi,» uzskata Otersons.

Savā karjerā kopā Biedriņš 516 regulārā čempionāta spēlēs vidēji guva 6,3 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas. «Warriors» komanda latvieti 2004. gadā jauno spēlētāju draftā izvēlējās ar 11. numuru.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu