«Spaisa» tirgotāji pagaidām būs apjukuši un pārtrauks pārdošanu (31)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdz ar Krimināllikuma grozījumiem psihoaktīvo vielu tirgotāji būs apjukuši un pagaidām pārtrauks tā dēvētā spaisa pārdošanu, domā Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Jau ziņots, ka policija šonakt rīkotajā reidā aizturējusi vienu tirgotāju un konstatējusi, ka pārējās tirgotavas bija slēgtas. Aizturētais bijis Rīgā.

Policija pārliecināta, ka jaunās psihoaktīvās vielas no tirgus nepazudīs, jo pieprasījums, visticamāk, pastāvēs arī nākotnē. Tagad policijas uzdevums ir nepieļaut, lai šīs vielas tiek tirgotas publiski un atklāti, aģentūrai LETA teica Ķuzis.

«Domāju, ka vairs nebūs situācijas, kad publiski tirgo uz ielām. Tagad noteikti būs periods no tirgotāju puses, kad nevarēs saprast, kas notiks, un šajās dienās tirdzniecības nebūs. Policijas uzdevums ir saprast, kā tālāk rīkosies tirgotāji, un būt viņiem soli priekšā,» uzsvēra Ķuzis.

Līdz ar likuma grozījumiem policija var vērsties pret tirgoņiem ar visām krimināltiesiskajām metodēm, līdzīgi kā pret klasiskajām narkotikām.

Jau ziņots, ka pašlaik Iekšlietu ministrija aktīvi strādā pie turpmākām izmaiņām likumdošanā, kas paredzētu noteikt visaptverošu definīciju jaunajām psihoaktīvajām vielām un aizliegumu visai jauno psihoaktīvo vielu apritei, pat tādām, kas, iespējams, vēl tikai varētu ienākt Latvijas tirgū.

Šodien stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību personām, kuras pārdod tā dēvētās legālās narkotikas, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums.

Krimināllikumā iekļauts 248.1 pants par jaunu psihoaktīvu vielu vai to saturošu izstrādājumu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un realizēšanu. Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai arī naudas sods un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt par darbībām, kas izraisījušas smagas sekas, varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Kā skaidroja ministrijā, līdz šim likums ļāva operatīvi reaģēt un piemērot pagaidu aizliegumu uz 12 mēnešiem vielām, kuras vēl nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, taču par pagaidu aizlieguma neievērošanu nebija noteikta kriminālatbildība.

Lai šo vielu izplatības ierobežošana būtu efektīva, ir nepieciešams pagaidu aizliegumā iekļauto vielu sarakstu regulāri papildināt, iekļaujot tajā visas jaunās psihoaktīvās vielas, kas parādās Latvijas tirgū vai var tajā parādīties.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu