Paredz diferencēt atbildību par būvniecības un ugunsdrošības noteikumu pārkāpšanu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima ceturtdien, 10.aprīlī, pirmajā lasījumā atbalstīja Krimināllikuma grozījumus, kas paredz diferencēt atbildību par būvniecības un ugunsdrošības noteikumu pārkāpšanu, palielinot sankcijas gadījumos, kad tas izraisījis smagas sekas un vairāku cilvēku nāvi, portālu «Apollo» informēja Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja Preses dienests.

«Krimināllikuma grozījumi sagatavoti Krimināltiesību politikas apakškomisijā, pārskatot pašreizējo atbildību par pārkāpumiem tehnisko normatīvu ievērošanā, ja rezultātā bojā gājuši cilvēki. Tāpat ņemta vērā piedzīvotā traģēdija Zolitūdē. Piemēram, maksimālais cietumsods, ja ēkas sabrukšana izraisījusi cilvēku nāvi, patlaban ir četri gadi, un tas nav samērojams ar tās traģēdijas apmēru, kas pērnā gada novembrī piemeklēja Latviju. Piedāvājam pārskatīt kriminālsodu politiku gadījumos, kad būvnieku vai projektētāju nolaidība noved pie traģiskiem vairāku cilvēku upuriem, un paredzēt nodarījuma smagumam samērīgas sankcijas,» norāda Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Par celtņu, tiltu, ceļu pārvadu un citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā sabrukusi būve vai tās daļa un ja tas izraisījis divu vai vairāku cilvēku nāvi, paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem. Vienlaikus par šo pārkāpumu plānots atņemt tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības uz noteiktu amatu uz laiku līdz desmit gadiem.

Patlaban maksimālais brīvības atņemšanas termiņš par būvniecības noteikumu pārkāpšanu ir četri gadi, un to var piemērot, ja noteikumu pārkāpumam ir bijušas smagas sekas.

Pārskatītā Krimināllikuma redakcija paredz noteikt diferencētas sankcijas arī citos gadījumos, kad atbildīgo personu nolaidības dēļ gājuši bojā cilvēki. Tā maksimālā sankcija par ugunsdrošības noteikumu pārkāpšanu plānota astoņi gadi, bet spēkā esošā likuma redakcija paredz īslaicīgu brīvības atņemšanu.

Līdzīgi par ātri uzliesmojošu vielu un priekšmetu, kā arī kodīgu vielu neatļautu pārsūtīšanu gadījumā, ja tas izraisījis divu vai vairāku cilvēku nāvi, maksimālais cietumsods plānots astoņi gadi. Šāda pat sankcija paredzēta par ātri uzliesmojošu vielu un priekšmetu neatļautu pārvadāšanu lidmašīnā, ja tas izraisījis divu vai vairāku cilvēku nāvi.

Parlamentā atbalstītie Krimināllikuma grozījumi otrajā un trešajā lasījumā vēl jāvērtē Juridiskajai komisijai un Saeimai.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu