NEPLP prasa «Viasat» pārtraukt Krievijas propagandas kanāla retranslāciju (183)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nosūtījusi vēstuli uzņēmuma «Viasat» vadītājam Baltijas valstīs Raivo Rostam, kurā aicina ievērot NEPLP 3.aprīļa lēmumu par programmas «Rossija RTR» retranslācijas ierobežošanu Latvijas teritorijā.

NEPLP pārstāve Sanita Blomniece atgādina, ka 14.martā NEPLP tikās ar Rostu un izklāstīja savu nostāju par Latvijā retranslēto Krievijas telekanālu ziņu un citu raidījumu iespējamiem pārkāpumiem.

NEPLP vēstulē «Viasat» norāda, ka minētais lēmums tika pieņemts saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2010/13/ES (Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīva) 6.pantā, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) 19.panta piektās daļas pirmajā punktā, 26. panta 3. un 4.punktā noteikto.

Pieņemot lēmumu, NEPLP ņēma vērā, ka pilnībā Krievijas īpašumā un kontrolē esošs televīzijas kanāls izplata kara propagandu, kura negatīvi ietekmē Latvijas sabiedrības drošības intereses, jo notikumu atspoguļojums balstās uz etnisku argumentāciju un naida kurināšanu valstspiederības dēļ un attaisno pret suverēnu Ukrainas valsti vērstu Krievijas militāro agresiju.

Tāpat NEPLP ņēma vērā, Zviedrijas audiovizuālo mediju pakalpojumu regulatora «Myndigheten för radio och tv» (Zviedrijas regulators) 2012.gada 17.oktobrī sniegto informāciju, ka Zviedrijas regulators neuzņemas atbildību par programmas saturu. Vienlaikus Padome 2014.gada 25.februārī ir lūgusi veikt programmas «Rossija RTR» ziņu raidījumu pārbaudi. Atbilde uz šo vēstuli nav saņemta.

Ņemot vērā Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvā noteikto tehnoloģiju neitralitāti, kā arī to, ka satelītoperators «Viasat» programmu izplata, neizdarot tās saturā nekādus grozījumus, padome norāda, ka šāda darbība būtu uzskatāma par retranslāciju EPLL 1.panta 28.punkta izpratnē: «Latvijā vai ārvalstīs izplatītas programmas uztveršana un tūlītēja pilnīga vai daļēja izplatīšana citā publiskā elektronisko sakaru tīklā, neizdarot programmā vai raidījuma saturā nekādus grozījumus.»

Jau vēstīts, ka operators «Viasat» paziņoja, ka nepārtrauks minētā kanāla retranslāciju Latvijā, skaidrojot, ka uzņēmums ir starptautisks satelītoperators, kurš darbojas daudzās valstīs atbilstoši Eiropas Savienības likumiem, vēstīja LETA.

«Mēs atbalstām redakcionālo neatkarību un objektivitāti, kā arī augsti vērtējam viedokļu dažādību. Trešo pušu veidotos kanālus regulē Eiropas Savienības dalībvalsts likumi, kurā šis kanāls ir reģistrēts, kā arī katrs kanāls pats ir atbildīgs par tā ražoto saturu - un Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts,» uzsvēra «Viasat» pārstāvji.

Komentāri (183)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu